6 Şubat depremlerinin ardından gözler olası bir deprem beklenen Marmara’ya özellikle de uzun süredir deprem olmayan İstanbul’a çevrildi.
Deprem uzmanları birer birer olası depreme ilişkin açıklamalar yaparken bir açıklama da Prof. Dr. Şükrü Ersoy’dan geldi.
“BOLU'DAN İTİBAREN KUZEY ANADOLU FAY'I DALLANIYOR”
CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Ersoy, şunları söyledi:
Marmara'yı ilgilendiren deprem tehlikesi Kuzey Anadolu Fay hattından kaynaklanıyor. İşte Bingöl Karlıova’dan başlayıp giden ve 1500 kilometre uzunluğunda. İzmit Körfezi’nden Marmara Denizi’nin kuzeyinden Saroz Körfezi’ne kadar giden bir fay. Biz şimdiye kadar İstanbul ve çevresinin deprem tehlikesini hep bu kol için konuştuk. Ama Bolu'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay'ı dallanıyor. Güneye doğru bir kolu daha var.
“KUZEY KOLU KONUŞUYORUZ AMA GÜNEYDE DE ÖNEMLİ DEPREMLER VARDI”
Gemlik Körfezi’nden Kapıdağ Yarımadası’ndan Çanakkale’ye doğru gelen kollar var. Nitekim biz Kuzey kolu konuşuyoruz ama güneyde de önemli depremler vardı.
“DEFALARCA SÖYLEDİK 7 ÜZERİNDE OLACAK”
Ersoy “Büyük Marmara depremi yakınlaştı mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:
Evet, çünkü kuzey koldaki enerji gerilimi zaten doldu. Yani şu anda da olabilir, on yıl içerisinde de olabilir. Ama 100 yıl beklemeyecek bir deprem. Bu depremin de 7 üzerinde olacağını defalarca söyledik zaten.
“EGE’DE DE DEPREM BEKLENEBİLİR”
"Tabii bu başlık altında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de deprem beklenebilir. Mesela Ege Bölgesi'nde. Tüm Ege Bölgesi'nde yerleşim alanlarında deprem olabilir.
“ÇANAKKALE VE BURSA’DA DEPREM RİSKİ VAR”
Bursa'da Yenişehir ile Kayapa arasında 95 kilometre uzunluğunda yeni bir fay hattı keşfedildiğini belirten Ersoy “Çanakkale’nin Bursa’nın yerleşim alanlarındaki tüm yerlerin önemli bir deprem riski daha var” diyerek uyardı.