Putin 14 Mayıs'taki seçimleri etkilemek için düğmeye bastı! İngiliz medyasının haberi gündeme bomba gibi düştü

2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddia edilen Putin’in bu kez Türkiye için kolları sıvadığı ileri sürüldü. İddianın sahibi Londra merkezli Middle East Eye'a…

ALİ AYDIN / GÜNBOYU

Türkiye''de 14 Mayıs seçimlerine haftalar kala binlerce Rusça ve Macarca konuşan Twitter hesabının Türk kullanıcı olarak yeniden etkinleştirilmesi, sosyal medya aracılığıyla seçimlere müdahale olasılığını artırdı.

Siyasi danışmanlık ve araştırma şirketi Datailor''un genel müdürü Ahmet Turan Han, Middle East Eye''a şirketinin yakın zamanda kimlik değiştiren büyük olasılıkla botlardan oluşan bir Twitter kullanıcıları ağıyla karşılaştığını söyledi.

MEE''ye konuşan Han, "Son aylarda çok sayıda mevcut Türk hesabının seçimlerden önce yeniden etkinleştirildiğini gözlemliyoruz, bu normaldir." "Ancak bazıları Türk olmadıkları için özellikle ilginç."

Han, şirketinin gıda ve hizmet endüstrisinde faaliyet gösteren büyük ticari şirketlere günlük sosyal medya veri analizi hizmetleri sağladığını ve şirketinin ağla bu şekilde rastgele karşılaştığını söylüyor.

Rusça ve Macarca konuşan yaklaşık 12 bin sosyal medya hesabı Türkçe olarak aktif hale getirildi ve artık tüm siyasi parti ve liderleri takip ediyor” dedi. "Son iki hafta içinde bunların yaklaşık 10.000''i etkinleştirildi."

Han, bu hesapların geçmişte yüzde 56''sının Rusça, yüzde 28''inin Macarca ve geri kalanının da İngilizce içerik paylaştığını sözlerine ekledi.

"Macar hesaplarının geçen yılki Macaristan seçimlerinden önce kullanılmış olması gerektiğini tahmin ediyoruz" dedi.

Türk Twitter''ı, hem iktidar hem de muhalefet olmak üzere büyük siyasi partiler gündemlerini sözde bot hesapları aracılığıyla ilerlettiklerinden, özellikle trollemeye ve sahte haber üretmeye eğilimlidir. Rusya, 2016 ABD başkanlık seçimlerinden bu yana, sosyal medya ve sızıntılar yoluyla seçimlere müdahale ettiği iddiasıyla da sık sık suçlanıyor.

2021''de yapılan önceki araştırmalar, Türkiye''de trend olan konuların yüzde 30 ila 50''sinin sahte olduğunu ve esas olarak botların kullanımından kaynaklandığını gösterdi.

Araştırmayı kaleme alan Indiana Üniversitesi''nde Twitter konusunda uzmanlaşan doktora sonrası araştırmacı Tuğrulcan Elmas, yerel bir medya kuruluşuna Türkiye''de nüfusun yalnızca yüzde 27''sinin Twitter kullandığına inanılmasına rağmen, yaygınlığının gerçekten yüksek olduğunu söyledi . Elmas, Twitter''daki içeriklerin genellikle haber sitelerinde ve WhatsApp, Eksisözlük gibi sosyal medyalarda son bulduğunu söyledi.

2020''de Twitter, "devlet bağlantılı bilgi operasyonları" olduğu iddiasıyla Türkiye''de yaklaşık 7.340 hesabı kapattı.

Han, Elon Musk''ın geçen yıl devraldıktan kısa bir süre sonra sahte haberlerle mücadele ve bot hesapları ortaya çıkarmaktan sorumlu ekibi kovduğunu ve bu nedenle Twitter''ın konuyla ilgili yanıtının sınırlı kaldığını söyledi.

Han, "Rusça ve Macarca konuşan hesaplar şimdiye kadar sessiz kaldı" dedi. "Yalnızca büyük siyasi partileri ve liderleri takip ediyorlar ve tweet atmıyorlar."

Rus hükümetinin, özellikle 2016 darbe girişiminden hemen sonra, Türk iç siyasetine müdahale ettiğine inanılıyor.

ABD''nin darbe girişimine karıştığını iddia eden "Üst düzey ABD ulusal güvenlik yetkilisi Türkiye''nin darbesini kabul etti" gibi başlıklar taşıyan birkaç sahte makale, Rusya kontrolündeki olduğundan şüphelenilen web siteleri tarafından dışarı atıldı.

Han, Türkiye cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce''nin bot takipçileri olduğunu da sözlerine ekledi.

Han, "Ancak, hesabı ve kampanyasıyla ilişkili trend olan konular özellikle bot hesapları tarafından istila edildiğinden, İnce özellikle ilginç" dedi.

Örneğin İnce, son 20 günde 300.000 takipçi kaybetti ve bunların yerini hızla bot hesaplar aldı.

Muhalefet partisi İYİ Genel Sekreteri Uğur Poyraz, bu hafta başında Twitter kanalını takip eden bot hesaplarının ekran görüntülerini paylaşarak hükümeti suçladı.

Han, bot hesaplarının tek başlarına takip ettikleri kişinin kampanyasını ilerletecekleri anlamına gelmediğini söyledi.

"Tam tersi de olabilir, spam yapmak için hesapları takip edebilirler ve kapatabilirler veya platformdaki görünürlüklerini azaltabilirler" diye ekledi.

İlgili Haberler

Rusya: Ukrayna ordusuna ait 4 savaş uçağını vurduk
Siirt’te bayram öncesi gıda denetimleri yapıldı
Yalı Çapkını Pelin’in çok konuşulan soyunma sahnesi

Dünya Haberleri