Türkiye''de vatandaşın gündemi ekonomik kriz olmaya devam ederken dolar kurunda yaşanan gelişmeler ise yakından takip ediliyor. Bu yılın başından itibaren hızla yükselen dolar, geçen senenin rekoru olan 18 lira seviyesine ulaşmak üzere.
Son 10 gündür 17.90 seviyesinde hareket eden doların neden 18 lirayı aşamadığı merak edilirken, ortaya atılan Rusya iddiası kafalardaki soru işaretlerini sildi.
VATANDAŞ YENİDEN DÖVİZE YÖNELİYOR
Merkez Bankası haftalık para ve banka verilere göre, 29 Temmuz ile biten haftada parite etkisinden arındırılmış olarak yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 948 milyon dolar arttı.
18 TL’ye kanca atan dolar kuru, Rusya’dan Akkuyu için gelen doların etkisiyle 17,92 TL’ye kadar geriledi.
NEBATİ BU RAKAMLARLA ÖVÜNDÜ
Nebati''nin işaret ettiği TCMB verilerine göre, net uluslararası rezervler 29 Temmuz haftasında 2.4 milyar dolar ile belirgin artış göstererek 2002''den beri görmüş olduğu en düşük seviyelerden döndü.
Net rezervler 6.7 milyar dolardan geçen hafta itibarıyla 9.1 milyar dolara yükseldi.
Buna göre 29 Temmuz haftasında swap hariç net rezerv eksi 54.8 milyar dolar oldu.
RUSYA ETKİSİ
Bakan Nebati söz konusu girişler için “Nereden geldiğinin bir önemi yok” sözlerini kullanmıştı.
Ancak rezervlerdeki artışın Rusya''nın Akkuyu nükleer santrali yatırımı için Türkiye''ye gönderdiği para kaynaklı olabileceği düşünülüyor.
YATIRIMCI DENİLEMEZ
Bloomberg''in üst düzey yetkililere dayandırdığı 29 Temmuz tarihli haberinde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu''nun (Rosatom), Akkuyu için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı geçen haftadan beri parçalar halinde Türkiye''ye aktarmakta olduğu belirtilmişti.
Akkuyu ötesinde doğrudan yatırımlarda bir hareket olmadığına dikkat çeken ekonomsitler, Rusya''dan gelen bu para ile TL''yi baskılamak için kısa vadede tükenecek bir kaynak sağlandığını, bunun Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak türden kaliteli bir yatırım olarak düşünülemeyeceğini belirtiyor.
Öte yandan, bugün Soçi''de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin yüz yüze görüşecek.