Yunanistan’dan Türk F-16''larına bu hafta yapılan üçüncü taciz gerçekleşti. Görev uçuşundaki Türk jetlerine, Yunanistan''a ait S-300 hava savunma sistemi tarafından radar kilidi atıldı. Bu hareket ''''NATO angajman kurallarına aykırı olarak kabul ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada; ''''NATO angajman kurallarına göre radar kilidi atılması düşmanca hareket'''' denildi.
Yunanistan S-300 hava savunma sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarının, Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16''ya yerden havaya füze kilidi atması, Yunanistan’ın söz konusu bataryaları aktif olarak kullandığını da ortaya çıkardı.
RADAR KİLİDİ ATMAK NE DEMEK?
Radar Kilidi, askeri havacılık terimi olarak radar veya diğer çeşitli sensörlerle düşman uçağına kilitlenip onu takip etmek anlamına gelir. İleri seviye teknolojiden oluşan sensörler kullanılır. Kilitlenme ise, seçilen bir hedefi otomatik olarak takip etmesine izin veren birçok radar sisteminin bir özelliğidir. Askeri anlamda ''Radar Kilidi Atmak'' bir uçağın başka bir uçağı yakın takibe alması demektir. Radar ile kilitlenerek takip etmesini anlamına gelir. Radar kiliti atmak atıştan önceki son aşamadır. Daha önce uçaklardaki sistem Türk jetlerine hedef almıştı. Bu sefer Yunanistan''a ait S-300 hava savunma sistemi füzeleri Türk F 16’larına kilitlendi.
YUNANİSTAN TARAFINDAN YAPILAN TACİZ NE ANLAMA GELİYOR?
Güvenlik uzmanları bu tacizi Yunanistan’ın seçim öncesi halkı yanına almak için uyguladığı bir strateji olarak değerlendirirken yapılan tacizin NATO angajman kurallarına aykırı olduğunu ifade ediyor. Türkleri kışkırtmak ABD ve Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye desteklerinin sekteye uğramasını sağlamak ve olası bir karşılık beklentisi yarattığının altını çiziyorlar.
NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılmasının, NATO Angajman Kuralları''na göre "düşmanca hareket" sayıldığını hatırlatan güvenlik kaynakları, Yunanistan''ın müttefiklik ilkelerine aykırı davrandığı, batı ülkelerinin de bu konuda çift taraflı politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye''nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlatan kaynaklar, Yunanistan''ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 yıl önce tedarik ettiğine dikkati çekti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1997-1998''de Rus yapımı S-300 sistemini, Türkiye''nin itirazlarının ardından Kıbrıs yerine 1999''da Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırılmıştı.
Yunanistan''ın ilk denemesini 2013''teki "White Eagle" tatbikatında yaptığı yaklaşık 80 mil menzilli S-300 hava savunma sisteminin 4 sistem ve 8 fırlatma rampası bulunuyor.