Raflardan tek tek toplatılıyor! Ünlü ton balığı markasında ‘ölümcül’ tehlike

Avrupa’da 5 ülkede yapılan incelemelerde 150 konserve ton balığının tamamında cıva bulundu. DSÖ'nün belirlediği sınırı aşan ürünler, tek tek raflardan toplatılmaya başlandı.

Sağlıklı beslenme menülerinde sıkça tüketilen ton balığı, Avrupa'da yüksek cıva seviyeleri nedeniyle tartışmalara yol açtı. Uzmanlar tarafından Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İngiltere'de yapılan bir incelemede, 150 farklı markaya ait ton balığı konservesi analiz edildi.

ÜLKE ÜLKE TOPLATILIYOR

Ürünlerin yüzde 57'sinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen cıva sınırını aştığı ortaya çıktı. Bu tespit üzerine, İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede, tehlikeli seviyede cıva içeren ürünlerin market raflarından toplatılmasına başlandı.

150 KONSERVEDE CIVA TESPİT EDİLDİ

Ton balığının içerdiği omega-3 yağ asitleriyle sağlığa faydalı olduğu düşünülürken, Avrupa genelindeki incelemeler bu ürünlerin potansiyel sağlık risklerini de gündeme getirdi. Foodwatch Tüketici Hakları Örgütü’nün yaptığı analizde, test edilen 150 konserve ton balığının tamamında cıva bulunurken, bu oran yüzde 57'inde DSÖ'nün belirlediği sınırın üstünde seyretti. Uzmanlar, yüksek cıva seviyesinin beyin fonksiyonları üzerinde zararlı etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.

İNGİLTERE’DE 2 KATI

Özellikle İngiltere’deki ürünlerde DSÖ’nün belirlediği sınırın iki katına ulaşan cıva seviyeleri, halk sağlığı endişelerini artırdı ve yetkililer birçok ürünü toplatma kararı aldı.

Foodwatch France’ın CEO’su Karine Jacquemart, “Yemeklerimize koyduğumuz ürünler halk sağlığı için büyük bir risk taşıyor. Avrupa’da daha koruyucu gıda standartları uygulanana kadar bu konunun takipçisi olacağız,” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

Kar değil zam keyfi! Geceliği dudak uçuklattı! Kayak otelleri sezonu yüksek açtı
AIDS’ten ölen 13 yaşındaki çocuğun babasının ifadesi ortaya çıktı
Canlı yayında vurup 40 bin kişiye izletti! Kadın fenomenler arasında kanlı kavga

Gündem Haberleri