META'nın, Facebook, Instagram ve WhatsApp verilerini birleştirerek rekabeti zorlaştırdığı tespit edilmiş ve şirkete geçici tedbir kararı uygulanmıştı. Rekabet Kurulu tarafından 12 Aralık 2023'ten itibaren günde 4,8 milyon lira olarak belirlenen ceza, bugün itibarıyla 140 milyon lirayı aştı.
META'nın sunduğu çözüm önerileri yetersiz bulunurken, Rekabet Kurulu, uyum tedbirinin şeffaf ve kullanıcıları yeterince bilgilendirmemesi sebepleriyle kabul etmedi.
Şirketten endişeleri giderecek yeni bir çözüm önerisi bekleniyor. Bu süreçte, META'nın Nihai Uyum Çözümü'nü sunma süresi geçtiği için günlük para cezası uygulanmaya başlandı.
META tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'deki kullanıcılara yönelik güncelleme sürecinde, güncellenen versiyona onay vermiş olanların da dahil olmak üzere tüm kullanıcıların WhatsApp'ı normal şekilde kullanmaya devam edebilecekleri ifade edildi. Bu kapsamda, Türkiye'deki kullanıcıların söz konusu güncellemeye onay vermelerini talep eden bildirimler almayacakları belirtilmişti.
Rekabet Kurulu'nun yaptığı inceleme sonucunda, META şirketine 346 milyon lira para cezası verilmiş ve şirketin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u, veri birleştirme yöntemiyle ihlal ettiği tespit edidi. META'nın, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi hizmetlerden topladığı verileri birleştirerek, sosyal ağ hizmetleri ve çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı belirlendi.
Ayrıca Rekabet Kurulu, META'ya ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin sağlanması için çeşitli yükümlülükler getirdi. İlk aşamada, şirketin bu ihlali sonlandırmak adına alacağı tedbirleri 9 Aralık 2023 tarihine kadar Rekabet Kurumu'na bildirmesi istendi.
ONAY EKRANINI YETERLİ BULUNMADI
Rekabet Kurulu, META'nın uyum tedbirlerini hayata geçirmeden önce Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerin birleştirilmesine onay vermiş kullanıcılardan tekrar onay alınması kararını aldı. Kullanıcılara gösterilecek olan ekranın, kullanıcıları doğrudan onaylamaya yönlendirmemesi ve kullanıcıların ret etmeleri durumunda uygulamayı kullanmaya devam edebileceklerine dair bilgilendirmeler içermesi istendi. Bu şekilde, onay vermeyi tercih etmeyen kullanıcılara da aynı kolaylıkta bir seçenek sunulması talep edildi.
META tarafından sunulan öneriler, Rekabet Kurulu tarafından yeterli bulunmadı. Şirketin, Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında veri birleştirme tercihleri için kullanıcılara sunacağı ekran bildiriminin şeffaf olmaması, kullanıcıları yeterince bilgilendirememesi ve kullanıcıları veri birleştirmeye onay vermeye yönlendiren bir şekilde tasarlanmış olması nedeniyle öneriler kabul edilmedi.
META'NIN CEZASI 140 MİLYON LİRAYI AŞTI
Rekabet Kurulu, 11 Aralık 2023 tarihine kadar META'nın Nihai Uyum Çözümü'nün Rekabet Kurumu kayıtlarına girmesine kadar her gün için 2022 yılı gayri safi gelirleri üzerinden 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Bugün itibarıyla para cezası 140 milyon lirayı aştı ve ceza tutarı her geçen gün artmaya devam edecek.
Buna ek olarak, Avrupa Birliği'nde yürürlüğe giren Dijital Pazarlar Yasası çerçevesinde, META ile AB Komisyonu arasında benzer yükümlülükleri içeren bir düzenleme henüz belirlenemedi. META'nın Türkiye'ye sunacağı çözüm önerisi, bu konuda önemli bir belirleyici olacak.