Merkez Bankası, ihtiyaç ve ticari kredilerdeki büyüme sınırını yüzde 2'ye indirdi. Hemen ardından nakit avanslardaki taksit sayısını 12 aydan 3 aya düşürdü ve nakit avans faiz oranını da yüzde 5 seviyelerine yükseltti. Bu adımlar, kredi ve mevduat faizlerinde artışa yol açtı.
FAİZ ARAŞTIRMALARI ARTTI
Öte yandan, internet üzerinden kredi ve mevduat faizleriyle ilgili aramalarda bir artış yaşandı.
Sektör yetkilileri, mevduat ürünlerine olan ilginin arttığını belirtti. Ancak, kredi ürünlerine olan aramaların nedeninin merak mı yoksa talep mi olduğunu belirlemek için henüz erken olduğunu vurguladı.
İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİNDE REKOR ARTIŞ
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı (bankalar arası dahil) 15 Mart'a kadar olan haftada 200 milyar 675 milyon 38 bin lira artış göstererek 15 trilyon 935 milyar 631 milyon 866 bin lira seviyesine yükseldi.
1-3 aylık TL mevduat faiz oranı yüzde 53,63'ten yüzde 55,7'ye yükselirken, ticari kredi faiz oranları da yüzde 55,76'dan yüzde 58,5'e çıktı.
Haftanın rekorunu ise ihtiyaç kredi faizleri kırdı. İhtiyaç kredi faizleri, 8 Mart haftasında yüzde 63,36 ile yıl başından beri gördüğü en yüksek seviyeyi geride bırakarak 15 Mart haftasında yaklaşık 13 puanlık bir artışla yüzde 76'ya yükseldi.
Aynı süreçte bankalardaki TL cinsinden mevduat, yüzde 0,96'lık bir artışla 8 trilyon 713 milyar 53 milyon 987 bin lira seviyesine yükseldi. Yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 1,96'lık bir artışla 6 trilyon 555 milyar 150 milyon 58 bin lira olarak kaydedildi.
Bankalardaki toplam YP mevduatı, geçen hafta 215 milyar 313 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti ve bu miktarın 182 milyar 815 milyon dolarlık kısmı yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında bulunuyor.
Yurt içi yerleşiklerin toplam YP mevduatında, parite etkisinden arındırılmış verilere göre, 15 Mart itibarıyla 1 milyar 990 milyon dolarlık bir artış gözlemlendi.
Gerek mevduat oranlarındaki artış gerekse ihtiyaç kredisi faizlerindeki artış vatandaşları tekrar bir çıkmaza sokarken Yeniçağ Gazetesi Yazarı Remzi Özdemir, kaleme aldığı yazıda bankaların ücret ve komisyonlarına ilişkin flaş ifadelere yer verdi.
“NET FAİZ GELİRİNİN HIZLA DÜŞTÜĞÜ GÖRÜLÜYOR”
Özdemir, şu ifadelere yer verdi:
“Peki, bankalar taş mı yesin?
Para kazanmasın mı?
İşte orada devreye bankaların ücret ve komisyonları giriyor.
Bankaların son bilançosunda net faiz gelirinin hızla düştüğü görülüyor. Yani sadece faiz gelirine kalsa personele maaş bile ödeyemeyecek hâle gelir.
Bankalar kâr için komisyon ve ücretlere saldırdı. Bir önceki döneme göre ücret ve komisyon gelirini yüzde 200 artıran banka var.
Bankaya gidecek vatandaşları uyarıyorum:
Banka şubesine giderseniz adeta ayakbastı parası gibi para ödememek için dikkatli olun.”