TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, mayıs ayında yüzde 2,98 artarken, yıllık bazda yüzde 73,50 oldu. Yaptığı döviz kuru analizleriyle dikkat çeken Yeniçağ Gazetesi yazarı ekonomist Remzi Özdemir, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"TÜİK ZAMLARI SADECE SEYREDİYOR"
Yeniçağ''da yer alan habere göre, enflasyon verisinin akla mantığa ve iktisat ilmine sığmadığını belirten Remzi Özdemir, market fiyatları, benzin ve motorin ile dolar kurunda yaşananlara dikkat çekti. Özdemir, "Benzinin 26 lirayı geçtiği, 1 kilo peynirin 100 liraya satıldığı, 1 ekmeğin 4 lira olduğu bir ülkede siz enflasyon 2.9 derseniz doların koşarak 20 lira olduğunu da seyredersiniz" dedi.
Normal şartlarda analistlerin enflasyonda yüzde 5 artış beklediğini belirten Özdemir, "Enflasyon verisinin yüzde 2.9 gelmesi dolarda sert düşüşe neden olması gerekti. Bakıyoruz dolar 16.500 lira oldu. Neden? Çünkü TÜİK’in bu verisine kimse inanmadı. Son bir yıl içerisinde sürekli olarak başkanı, yardımcıları ve daire başkanları değişen bir istatistik kurumunun açıkladığı enflasyon verisine kim inanır ki? Nitekim yabancılar inanmadığı için borsada satıp çıkıyorlar. Yabancı takası borsada yükselişe rağmen yüzde 36’nın altına geriledi. Dün itibariyle yüzde 35. Belki yarın bu rakamında altına inecek" ifadelerini kullandı.
"DOLAR KITLIĞI YAŞANACAK"
Artık Türkiye’de kimsenin doların düşmesini beklememesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Kimse doların düşmesini beklemesin. Kimse bu verilere güvenip Türkiye’ye para sokmaz, yatırım yapmaz. Nitekim o çok güvendiğimiz kapısına gittiğimiz Birleşik Arap Emirlikleri bile 1 dolar sokmadı. Merkez Bankası’nın son verilerine göre, kasada 60 milyar dolar eksi var. Bu büyük bir dolar kıtlığı anlamına geliyor. Artık fiziki dolar bulmak git gide zorlaşacak" diye belirtti.
ERDOĞAN''IN DOLARI DÜŞÜRME PLANI YATTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dolar kurunu düşürmek için açıklanması beklenen Enflasyona Endeksli Tahvillere değinen Özdemir, "Piyasalarda doları düşürecek en önemli hamle olarak enflasyona endeksli bono görülüyordu. Yıllık yüzde 70’in üzerinde olan bir enflasyon nedeniyle bu bonolara talep olabilirdi. Ancak TÜİK bu yolu tamamen kapattı. Çünkü böyle bir bono çıksa bile kimse TÜİK’e inanmadığı için bu bonoları satın almayacaktır. Yarın TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 10 olarak açıklarsa kim ne diyebilir?" açıklamasını yaptı.