Remzi Özdemir: Kara kış geliyor rekor artış olacak
Merkez Bankası’nın rezervlerini artırmasının ardından ‘Bu dolarlar nereden geliyor?’ sorusunu soran ekonomi yazarı Remzi Özdemir, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
116
TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. 17 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre 4 milyar 346 milyon dolarlık bir artışla 78 milyar 549 milyon dolara yükseldi. 10 Mayıs'ta brüt döviz rezervleri ise 74 milyar 203 milyon dolar düzeyindeydi.
216
Aynı dönemde altın rezervleri de 377 milyon dolarlık bir artış göstererek 60 milyar 199 milyon dolardan 60 milyar 576 milyon dolara çıktı.
316
Bu gelişmelerle birlikte, Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 17 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 4 milyar 723 milyon dolar artarak 134 milyar 402 milyon dolardan 139 milyar 125 milyon dolara yükseldi.
416
Merkez Bankası’nın bu hamlesinin ardından Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir dolarla ilgili çarpıcı ifadelere yer verirken, iktidarın doları sabit seviyelerde tutmasının zor olacağını aktardı ve tarih verdi.
516
“YAZDAN SONRA SONBAHAR VE HEMEN ARKASINDAN KARA KIŞ GELİYOR”
Özdemir, şu ifadelere yer verdi:
“İnsanlar ülkelerindeki bankalardan kredi çekip Türkiye'ye getiriyor ve yüksek faizle burada değerlendiriyorlar. Yüzde 50 gibi astronomik bir faiz oranı, doların değer kazanmaması durumunda büyük kazanç sağlamalarını sağlıyor. Ancak bu durum geçici bir çözüm. Bir süre sonra faiz gelirini alıp ucuz doları kaptıracaklar. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın aldığı dolarlar aslında geçici bir emanet niteliğinde.
616
Bu süreç kalıcı olması için Türkiye'ye kurumsal yatırımların gelmesi gerekiyor. Şirketlerin alım yapması, fabrikalar kurması ve istihdam yaratması gerekiyor. Ancak bu yönde yeterli adım atılmıyor.
716
Yüksek faiz politikası sürdürülebilir değil. Bu sadece geçici bir makyaj çözümüdür. Tüm bu hesaplar, vatandaşların ellerindeki dolarları bozdurmaya yöneliktir. Ancak bu politika ne kadar sürecek? En fazla Eylül'e kadar çünkü turizm geliri bu süreci kısa süreliğine destekliyor. Ekim ayından sonra ise ne yapılacak?
816
Enflasyon kontrol altına alınmazsa doları bu seviyelerde tutmak zor olacak. Diyelim ki doları tuttunuz, peki ihracat nasıl artacak? İthalat patlaması nasıl önlenecek?
916
Özetle, şu an için günü kurtarmaya odaklanıyoruz ancak bu strateji bizi daha derin sorunlara sürüklüyor. Ayak yorganı kadar uzatmak gerekiyor. Yaz sonrası sonbahar ve ardından kış geliyor, bu zorlu döneme hazırlıklı olmalıyız.”
1016
MERKEZ BANKASI DOLAR KURU TAHMİNİNİ GÜNCELLEDİ
Merkez Bankası'nın son yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin raporu, döviz alımları ve dolar kuru tahminleriyle ilgili önemli bilgiler sunuyor.
1116
İşte raporun ana başlıkları ve dolar kuruyla ilgili öne çıkan detaylar:
Döviz Alımları ve Net Döviz Pozisyonu:
Merkez Bankası, son iki ay içinde 50 milyar dolarlık döviz alımı gerçekleştirdi.
Bu döviz alımları, Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonunu son yılların en iyi seviyesine taşıdı.
1216
Dolar Kuru Tahminleri:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de vurguladığı gibi, TCMB'nin yüksek döviz alımları, dolar kurunda yatay bir seyir izlenmesine katkı sağladı.
TCMB'nin yayınladığı ankette, seneler sonra ilk kez dolar kuru tahminlerinde aşağı yönlü revizyon yapıldı.
1316
Ankete göre, 31 Aralık 2024 tarihine kadar beklenen dolar/TL paritesi tahmini 38,7771 TL olarak belirlendi, Nisan ayındaki 40 TL'nin altındaki tahminin güncellenmesiyle.
1416
Ayrıca, bu ay sonunda beklenen dolar kuru için 32,6190 TL tahmini yapıldı, ancak mevcut rakamların beklenenden daha iyimser olduğu görülüyor.
1516
Bu doğrultuda, ilerleyen aylarda TCMB'nin yıl sonuna yönelik dolar kuru tahminlerini düşürmesi ve dolar kurunu 31 Aralık 2024 itibarıyla 35-36 lira bandına çekmesi bekleniyor.
1616
Sonuç olarak, TCMB'nin yüksek döviz alımları ve dolar kuru tahminlerindeki güncellemeler, Türkiye'deki ekonomik beklentilerin ve döviz kurlarının seyrini anlamak için önemli bir gösterge olarak değerlendirilebilir.