Rusya BMGK'da Ukrayna'yı 28 kişinin öldüğü saldırıyla suçladı

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, 3 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusunda meydana gelen ve 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Kiev yönetimini suçladı.

BMGK, Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde Rusya'nın kontrolü altındaki Lysychansk kasabasına yapılan ve 28 kişinin ölümüne neden olan saldırı sonrasında, Moskova yönetiminin talebi üzerine New York'taki BM Genel Merkezi'nde acil bir toplantı düzenledi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, 3 Şubat'ta gerçekleşen saldırıda iki katlı bir kafe ve fırın binasının hedef alındığını belirtti. Saldırıda enkaz altında kalan 40'a yakın insanın olduğunu, aralarında hamile bir kadın ve 5 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğunu ifade etti.

Nebenzia, saldırıyı doğrudan Ukrayna'ya atfederek, saldırının hedefinin ve zamanlamasının rastlantısal olmadığına inandıklarını dile getirdi. Şehrin, iki taraf arasındaki temas hattına yakın bir konumda olduğunu ve çeşitli silahlar kullanılarak düzenli olarak hedef alındığını öne sürdü.

Rus Büyükelçi ayrıca, Kiev'in son 1,5 ayda benzer dört terör saldırısı düzenlediğini iddia etti ve 24 Ocak'ta Ukrayna'nın düşürdüğü iddia edilen bir Rus nakliye uçağında 65 Ukraynalı savaş esirinin yanı sıra Rus mürettebat dahil 74 kişinin öldüğünü belirtti.

Nebenzia, saldırının gerçekleştirilmesinde Patriot füzesinin kullanıldığına dair reddedilemez kanıtlara sahip olduklarını öne sürdü ve Ukrayna'ya silah yardımı yapan ABD ve bazı Batılı ülkeleri de suçlamaktan çekinmedi.

İNGİLTERE VE ABD'DEN RUS ELÇİYE TEPKİ

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, Rusya tarafından dillendirilen 3 Şubat saldırısında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileğini iletti, ancak "Söz konusu saldırının kaynağıyla ilgili söylemlerin doğrulanmasının zor olduğunu" ifade etti.

Wood, "Maalesef, Rusya tarafından bana bu konuda özgürlük ya da bağımsız haber yapma olanağı tanınmıyor. Bu nedenle, bu tür iddiaların doğrulanması oldukça zor." şeklinde konuştu.

ABD'li diplomat, "Net bir ifadeyle belirtmek gerekirse, Rusya bu savaşın tek saldırganıdır ve bu çatışmayı sona erdirebilecek tek taraftır." diyerek Rusya'yı eleştirdi.

Robert Wood, Rusya'nın, Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırlarından "kuvvetlerini derhal çekmesi ve Kuzey Kore'den hukuka aykırı silah ve malzeme tedarikine son vermesi" çağrısı yaptı.

Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya'ya karşı Ukrayna'nın yanında yer alan İngiltere Siyasi Koordinatörü Fergus Eckersley, "Hiçbir yanıltıcı bilgi, Rusya'nın Ukrayna'yı haksız yere ve BM Şartını açık bir şekilde ihlal ederek işgal ettiği gerçeğini gölgeleyemez." şeklinde konuştu.

Eckersley, "Bu çatışmanın neden olduğu ölüm ve acıların tek sorumlusu Rus Hükümeti'dir."

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Ukrayna'nın anlaşma masasına oturmaktan vazgeçtiği iddiasına karşı ikinci defa söz isteyen Eckersley, bu yaklaşımın, "Moskova'nın Ukrayna'nın kendi ülkesini savunma konusunda egemen kararlar verebileceğine inanmadığının bir kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

Dünya Haberleri