Sabah yazarı gerçeği gizleyemedi: AKP'nin kiraya zam sınırı işe yaramadı

Hükümetin hızla artan kira fiyatlarına karşı aldığı zam limiti sonrasında tartışmalar devam ediyor. Hükümete yakın Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü yazısında AKP'nin aldığı kira artışına sınır kararının işe yaramaktan çok sembolik kaldığını itiraf etti.

Vatandaşın yaşadığı yüksek kira ve konut sıkıntısı sonunda iktidar cenahında da gündem oldu. AKP''nin aldığı her kararı övmesi ile bilinen Sabah Gazetesi''nde çarpıcı bir yazı gündem oldu.

Sabah yazarı Dilek Güngör, bugünkü yazısında derinleşen konut krizi ve kira artışlarında yaşanan adaletsizliği konu edindi. Hükümetin 2023 yılının yaz aylarına kadar kiralara getirdiği sınırlamanın sembolik kaldığını itiraf eden yazar, vatandaşın şehirlerin ücra köşelerine taşındığını yazdı.

Dilek Güngör''ün yazısı şöyle:

“Hükümet kira artışlarına geçici de olsa sınırlama getirdi ama bunu uygulayan pek yok. Özellikle büyükşehirlerde yüzde 25''lik sınır sembolik kaldı” diyen Güngör, şunları yazdı:

 Yüksek kira bedeli ev sahibine tatlı geliyor. Gerekirse, 1 Temmuz 2023''e kadar evini boş tutmaya razı olan bir kesim var. Ya da ''tahliye'' baskısıyla zorla istediği zammı almaya çalışıyor. Tabii, ödeyebilen olursa bu resti kabul ediyor. Fahiş kira zammı yapınca bu kez de kiracı, kirayı ödeyemiyor, evdeki eşyalara zarar veriyor. Velhasıl, iki taraf açısından da iş çığırından çıkmış vaziyette...

''ÖNCÜ ROL'' ÇAĞRISI YAPTI

Çözüm konusunda sosyal konut projelerini işaret eden Güngör, şöyle devam etti:

Konut edinme toplumun büyük kesimi için imkânsız hale geldiğine göre, ivedilikle sosyal konut projelerini devreye almak gerekiyor. Toplumsal problemlerin önüne geçilmek isteniyorsa, devletin konut sorununun çözümünde öncü rolü üstlenmesi şart...

Devlet, merkez bölgelerdeki konut alanlarını dönüştürebilir. Elindeki Hazine arazilerini yüksek fiyattan lüks konut yapacak müteahhide satmak yerine sosyal konut projelerine ayırabilir. Keza, belediyeler de... Belli büyüklükte konut üreten inşaat firmasına konutun belli bir bölümünü darorta gelirliye ayırmasını zorunlu tutabilir. Birden fazla konutu olanlara daha farklı bir vergi sistemi uygulayabilir.
Ama daha da önemlisi bir an evvel kiralık sosyal konut politikalarını devreye sokabilir.

Avusturya, Hollanda, İngiltere, Çin geçmişte bunu uyguladı. Kiralık sosyal konutların hedef kitlesi orta ve alt gelir grubuna ait kişilerdi. Belli kriterler belirlediler. Buna uygun olanlar sosyal kiralık konutlarda daha ucuza oturabildi. Böylece bu ülkelerde konut açığı kiralık sosyal konut politikaları sayesinde ortadan kaldırıldı.

Türkiye''de de kiralık sosyal konutlarla kişilere makul bedeller karşılığında uzun süre kalabilecekleri evler sunulabilir. Böylece konut sektöründeki balon patlar. Hem fahiş şekilde artan konut fiyatları hem de kira bedelleri daha aşağılara iner.

İlgili Haberler

Büyükşehirlerde site aidatları yüzde 200 zamlandı
İstanbul'da kira fiyatları 10 bin liraya yaklaşınca tersine göç başladı
Kira fiyatlarıyla ilgili yeni gelişme: Stopaj kaldırılıyor mu?

Ekonomi Haberleri