Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşa hazırlanıyor! Kimler satın almak için kolları sıvadı?

Halk TV yazarı Olcay Aydilek, son zamanlarda havacılık sektöründe yaşanan hareketliliği ve kulislerde konuşulan Sabiha Gökçen Havalimanı'yla ilgili havacılık sektöründe ses getirecek gelişmelerin yaşanacağını bir bir kaleme aldı.

Halk TV yazarı Olcay Aydilek'in söz konusu yazısı şöyle;

"Sabiha Gökçen Havalimanı'na ilişkin kaleme aldığı ’nın ilginç bir öyküsü var. Limak, Hindistan’ın altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve Malezyalı havalimanı işletmecisi Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığı, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıl süre ile işletme hakkını, 1 milyar 932 milyon Euro bedelle 1 Mayıs 2008 tarihinde devraldı.

Ortaklığa, terminallerin yanı sıra otopark, havalimanı oteli, CIP tesisleri, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları da devredildi.

Limak (yüzde 40), GMR (yüzde 20) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (yüzde 40) ortaklığında kurulan ISG, işletme aşamasında yapısal dönüşüme uğradı.

Önce 30 Nisan 2014’te GMR, hemen ardından 31 Aralık 2014’te Limak Yatırım, şirketteki hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad’a sattı. MAHB, 2015 yılından itibaren hisselerinin tamamına sahip olduğu söz konusu havalimanını, o tarihten bu yana da işletiyor.

İşletmenin performansı ve hizmet kalitesi konusu zaman zaman güçlü eleştirilere hedef oluyor. Yakınmalar ve tepkiler dile getiriliyor.

SATIŞ YA DA ORTAKLIK

Malaysia Airports Holdings Berhad, şirketteki hisselerinin bir bölümünü zaman içinde satmak için girişimde bulundu. MAHB, bu amaçla Türkiye’nin önde gelen bir havalimanı işletmeciyle “yarı yarıya” ortaklık için görüştü. Taraflar arasında uzlaşma sağlandı. Ankara’nın, ortaklığa yeşil ışık yakmaması nedeniyle satış gerçekleşmedi.

Ankara’da, Malaysia Airports Holdings Berhad’ın, bir kez daha ortaklık için görüşmelere başladığı konuşuluyor. Havacılık ve terminal işletmeciliğinde deneyimi bulunan bir grup holdingle görüşmelerin başladığı, bu görüşmelere Ankara’nın da sıcak baktığı ifade ediliyor.

Peki, hangi holdingler ya da işletmelerle görüşme yapılıyor?

Kulislerde, Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı, daha önce de havalimanı işleten bazı holdinglerin adları dile getiriliyor. Ayrıntılar netleştikçe isimleri de paylaşacağız.

Malezyalıların, ortaklık için en az 3 şirketle bu görüşmeleri sürdürdüğü, belli bir mesafenin de alındığı ifade ediliyor.

Havacılık sektörü uçuşa hazırlanıyor…"

İlgili Haberler

Esenyurt'u devasa lağım fareleri istila etti! Vatandaşları sabah sabah korkutan görüntüler
Yurt dışından getirdi kilosunu 100 bin liraya satıyor! Müşterilere yetişemiyor
Anayasa Mahkemesi EK MTV'yi neden iptal etmediğini gerekçeli kararında açıkladı

Ekonomi Haberleri