ÖZGE SIVAS/GÜNBOYU
Dr. Hüseyin Nazlıkul, diyet programlarında bağırsak sağlığının odağı olması gerektiğini aktardı. Çünkü sağlıklı olmayan bağırsak florası, MS gibi otoimmün hastalıkların gelişmesine yol açabilir.
Nazlıkul, “bağırsak florasının bozulması sağlıksız bir diyet uygulamasına yol açar. Clostridium perfringens bakterisi, MS hastalarının bağırsak florasında özellikle yüksek sayıda bulunurken faydalı bağırsak bakterilerinin çoğalmasını uyaran Bacillus suşları çok az sayıda bulunur” ifadelerine yer verdi.
Nazlıkul devamında ise “bir diyetin sağlıklı olması için sağlıklı prebiyotiklere ihtiyaç vardır. Yacon şurubu/tozu ve Kudüs enginarı prebiyotik özellik gösterir.
Sindirim problemlerinin yaşanmaması için ise en önemli unsur, Lif (günde 25 ila 30 g), düzenli bağırsak aktivitesi ve hareketleri sağlar. Burada önerilen diyet, kepekli ürünler, meyve, sebze, baklagiller, kahverengi pirinç vb. yoluyla otomatik olarak yeterli lif sağlar. Sebzeler ve meyveler genellikle çiğ şekilde tüketilmelidir.
Mesane problemlerinin yaşanmaması içinse düzenli aralıklarla yeterli su, seyreltilmiş sebze suları veya bitki çayları içilmelidir. Dışarıdayken daima bir şişe su veya bitki çay alın. Sebze, salata, smoothie, çorba gibi sıvı açısından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.
Şekerli-gazlı içecekler, kahve veya diğer kafeinli içecekler içmeyin. Bunlar mesaneyi tahriş edebilir “ şeklinde konuştu.