Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesinin ardından gıdalarda ‘sahte’ olanının nasıl anlaşılacağına ilişkin soruların da ardı arkası kesilmedi. Zeytinyağı tadım uzmanı Oğuzhan Mecituslu, gerçek zeytinyağını anlamanın püf noktasını açıkladı.
Antalya'da Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'e Oğuzhan Mecituslu, sahte zeytinyağını anlamada rengin bir kriter olmadığını belirterek sahtecilerin yöntemlerini tek tek anlattı.
“ACILIK OLURSA ZEYTİNYAĞI İYİDİR”
Mecituslu, “Zeytinyağı alırken kokusuna bakılır. Daha sonra tadına bakınca acılığı dikkate alınır. Ağzımızda acılık testi yapılır. Dilin iki kenarında ve üzerine acılık olursa zeytinyağı iyidir. Geniz ve boğazda da yakıcılık bekleriz. İşte bunları hissedince kaliteli bir zeytinyağı olduğunu anlarız" dedi.
“YAĞLI BOYA KOKUSU GİBİ”
“Sahte yağlarda tohum yağı karışımları oluyor” diyerek uyaran Mecituslu şunları söyledi: Pamuk, kanola ve ayçiçek yağı oluyor. Bu yağların kokusu oksidasyon kokusu veriyor. Yağlı boya kokusu gibi rahatsız eden koku olur. Renk kesinlikle bir kalite kriteri değil. Ne yazık ki sahte üreticiler boya kullanarak yağı zeytinyağına benzetebiliyor. Aroma katıp tadını da benzetmeye çalışıyorlar. Sahtecilikte çok uzmanlaşmışlar.
Zeytinyağının filtre edilmiş ya da filtre edilmeden piyasaya sürülebilen çeşitleri olduğunu açıklayan Mecituslu, filtre edilmemiş zeytinyağının 2 ay içinde tüketilmemesi durumunda içerisindeki zeytin parçacıkları nedeniyle fermente olabileceğini, bu durumun yağın kokusunu ve tadını bozabileceğini vurguladı.