Emekli olabilmek için tüm koşulları sağlamış ancak eksik prim ödemesi olan vatandaşlar, devlet tarafından sunulan dönemsel fırsatlardan yararlanarak geriye dönük borçlanma yaparak prim ödemelerini tamamlayabilirler. “Emeklilik borçlanması” olarak anılan işlemler sayısız vatandaş için büyük bir umut kapısıdır.
GERİYE DÖNÜK EMEKLİLİK BORÇLANMASINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Emeklilik borçlanması olarak geriye dönük prim ödemesi yapabilecek olan kişiler kanunlarla belirlenmiştir.
Ücretsiz doğum izni almış olan sigortalı kadın çalışanlar
Askerlik görevini yerine getirmek için işten ayrılanlar
Sigortalı olmadan doktora yapmak için yurt dışına gidenler
Tıpta uzmanlık eğitimi için yurt dışına giden öğrenciler
Sigortalıyken tutuklanan ve daha sonra beraat edenler
Grevde geçirilen süreler
Seçim kanunu kapsamında görevinden istifa edenler
Askerden önce sigortası olan vatandaşlar prim ödeyemedikleri dönemle ilgili olarak geriye dönük borçlanma yaparak emekliliğe hak kazanabilirler.
Emekli olmaya hak kazanmış ancak eksik ödemeleri yüzünden beklemede kalan vatandaşlar geriye dönük prim borçlanması yaparak emekli olabilirler.
GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA NASIL YAPILIR?
Emeklilik borçlanması SGK tarafından belirlenen sürelerde yapılabilir. Hesaplama işlemi asgari ücrete göre hesaplanır. Alt ve üst sınırları olan primler borçlanılan süreye göre ödeme yapacak vatandaş tarafından seçilebilir.
1 Ocak 2022 tarihinde asgari ücretin açıklanmasının ardından yıl boyu uygulanacak borçlanma tutarı da belli oldu. Emeklilik hakkından faydalanmak isteyenler geriye dönük borçlanma yapmak için e-devlet Kapısı üzerinden tahmini emeklilik borçlanma tutarı hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Bu hizmet Sosyal Güvenlik Kurumu desteğiyle e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulur.
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR? KİMLER BORÇLANMA TALEBİNDE BULUNABİLİR?
Doğum borçlanma talepleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle veya e-devlet kanalıyla yapılabilir. Kadın sigortalıları ilgilendiren borçlanma işlemleri belge istenmeksizin kurum kayıtlarına bakılarak sonuçlandırılır.
Doğumdan önce;
Hizmet akdine bağlı olarak çalışan kadın sigortalılar yani 4A
Bağımsız çalışma kapsamında olanlar yani 4B
Kamu görevlileri yani 4C’li hak sahipleri talepte bulunabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI KOŞULLARI NELERDİR?
Doğumdan önce sigortalı olarak çalışan kadınlar doğum nedeniyle çalışamadıkları 2 yılı borçlanma yaparak emeklilik süresine dâhil edebilirler. Kadın sigortalının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması doğum borçlanmanın yapılabilmesi için aranan en temel koşuldur.
Ek olarak;
Doğumdan sonra borçlanma sahibinin adına prim ödenmemeli ve
Borçlanılan süre boyunca çocuğun sağlıklı olması şartları aranır.
Borçlanma süreleri; Sigortalı kadının doğumdan sonra 8 hafta, çoğul gebelikte 10 hafta istirahat süresi bulunur.
Doğumdan önceki 3 haftalık izinle birlikte toplam 2 yıllık borçlanma yapılabilir.
Kadın sigortalılar bu haktan toplam 3 doğumda 2’şer yıldan 6 yıla tekabül edecek sürede faydalanabilirler.
Borçlanma talebi içinde prim ödenen süreler iki yıllık süreden düşülür.
Borçlanma süresinde çocuğun hayatını kaybetmesi halinde bu tarihe kadar borçlanma yapılabilir.
İlk doğumunun ardından 2 yıl geçmeden tekrar hamile kalan sigortalılar ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ve ikinci doğum için 2 yıllığına borçlanabilirler.
ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR? KİMLER BORÇLANMA TALEBİNDE BULUNABİLİR?
Sigortalı olan kişiler silahaltında geçirdikleri süreyi ve yedek subay okulunda eğitim aldıkları döneme ait primleri geriye dönük borçlanma yaparak tamamlayabilirler. SGK ilgili departmanına askerlik yapıldığına dair belge gösterilerek başvuru yapılabilir.
2022 yılı için geçerli asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte askerlik borçlanması için altı sınır 57,15 TL ve üst sınır 429 TL olarak açıklanmıştır.
Askerlik Borçlanması Başvurusu
Yukarıda ki adres üzerinden Askerlik Borçlanması Başvurusu hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilir.
AVUKATLAR İÇİN BORÇLANMA SÜRESİ NE KADARDIR?
Avukatlar staj dönemlerine ait ilk 6 ayı mahkemede ve kalan 6 ayı avukat yanında olan çalışma süreleri için geriye dönük borçlanma talebinde bulunabilirler. Bunun için staj süresini gösteren baro onaylı belgeyle birlikte talep dilekçesi doldurulmalıdır. Kuruma yapılan şahsi başvurunun ardından borçlanma talepleri incelenerek işleme alınır.
BORÇLANMA BAŞVURUSU GERİYE ÇEKİLİR Mİ?
Borçlanma tutarının tamamı aylık bağlanmamış olması şartıyla sigortalının talebi doğrultusunda iade edilir. Yeniden borçlanma yapılmak istenirse yeni talep oluşturulmalı ve hesaplama güncel rakamlar üzerinden yapılmalıdır.
GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA EMEKLİLİK TARİHİNİ ETKİLER Mİ?
Geriye dönük borçlanmanın sebebi ne olursa olsun emeklilik tarihi öne çekilmez. Zaten sigortalı olan çalışanların çalışamadıkları dönemde eksik kalan prim günlerine yönelik bir rahatlatma olan borçlanma sigorta girişini geriye çekmez. Bu nedenle emeklilik için herhangi bir avantajı yoktur.
Emeklilik koşullarının aynı kaldığı geriye dönük borçlanma yaş ve çalışma süresini doldurmuş sadece emeklilik için gerekli primi ödememiş olan kişiler için önemli bir kazanımdır. Sadece borçlanma şartlarını yerine getiren çalışanlar emeklilik borçlanması yapabilirler.
GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA İÇİN KREDİ DESTEĞİ VEREN KURUNMLAR 2022
Geriye dönük borçlanma yaparak emeklilik hakkı için eksik olan prim borçlarını ödemek isteyenlere bankalar sundukları uygun faizli kredi desteğiyle umut olur. SGK ve 3 kamu bankası arasında yapılan anlaşmaya istinaden emeklilik kredisi çekilerek borçlanma tutarı kolay bir şekilde ödenebilir.
Bu fırsat 4B prim borcu olanlar için de sunulur. Geriye dönük borçlarını yapılandırarak emekli olmaya hak kazanan vatandaşlar, kredi iş birliği protokolü kapsamında yaşlılık aylığı bağlanabilecekler. Devlet bankalarının yanı sıra özel bankalar da emeklilik hayallerinin önünde engel olarak sadece prim eksiği veya borcu olan çalışanların yardımına koşuyor.
Kamu bankaları ve SGK arasında yapılan protokole istinaden;
4B BAĞ-KUR prim borcu olanlar
Askerlik borçlanması yapanlar
Doğum borçlanması yapanlar ve
Geçmiş döneme ait borcu olanlar uygun şartlara sahip emeklilik kredisinden faydalanabilecekler.
Ne zaman emekli olabilirim hesabı yapanlar eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma yaparak tamamlayabilirler.
EMEKLİLİKLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Sosyal Güvenlik Mevzuat dinamik bir yapıya sahiptir. Sigortalı olarak çalışanların emeklilik hakkı elde etmesi için birden fazla kriterin aynı anda sağlanmış olması şartı aranır.
SİGORTALILIK SÜRESİ
Sigortalının sigortalı olarak çalışmaya başladığı ilk gün baz alınır. Emeklilik talebinde bulunulan süre veya ölen sigortalı için vefat tarihi arasında geçen zaman sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI
Sigorta türüne göre hak ediş kazanmak için sigortalı olarak çalışılan süre içinde kalan asgari prim ödeme gün sayısını ifade eder. Emeklilik hakkı kadın ve erkeler için farklı kriterlere göre hesaplanır.
YAŞ
Aylık bağlanmasına hak kazanılması için aranan kriterlerden birisi de yaştır. Emeklilik hakkı için talepte bulunulan tarihle doğum tarihi arasındaki fark yaş olarak değerlendirilir.
Emeklilik döneminde yaşanan gelir kayıplarının sosyal hayata olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasında önemli role sahip olan emeklilik maaşı, çalışma yaşamı boyunca yapılan yatırımların SGK tarafından güvence altına alınmasıdır. Sosyal devletin önde gelen görevleri arasında yer alan hizmet, sigorta ve sağlık alanında yapılan çalışmalarla desteklenir.