Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, özellikle 31 Mart'tan sonraki yerel seçimlerin ardından vatandaşların harcamalarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini, işletmelerin ise kredi kullanımını azaltmaları ve giderlerini kontrol altına almaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, mümkün olduğunca likit ya da likite yakın varlıklara yatırım yapmaları gerektiğini vurguladı.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre, Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 2024 sonunda enflasyonun yüzde 36 seviyesinde olmasının tahmin edilmesine rağmen, gerçek enflasyonun yüzde 45-50 aralığında olabileceğini öngördü. Bu durumun seçim öncesinde alınan popülist kararların bir sonucu olabileceğini ifade etti. Seçim sonrası ekonomide daha sert önlemlerin alınabileceğini ve vergi artışlarının gündeme gelebileceğini belirtti.
Özellikle, ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerde artışlar olabileceğini, ayrıca servet vergisi veya gayrimenkul sahipliği vergisinin gündeme gelebileceğini söyledi. Devletin sunduğu mal ve hizmetlerde de fiyat artışları beklediğini ifade etti. Enerji, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında artışlar olabileceğine dikkat çektiği gibi, köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde de zamların söz konusu olabileceğini belirtti.
Bu olası durumdan en az etkilenmek için, bireylerin harcamalarını gözden geçirmeleri, işletmelerin kredi kullanımını azaltmaları ve giderlerini kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, nakde dönüştürülebilecek likit ya da likite yakın varlıklara yatırım yapmanın önemine dikkat çekti.
"2024 ENFLASYONU YÜZDE 45-50 OLUR"
İfadelerinin devamında yılsonu enflasyon oranlarına değinen Babuşcu şu şekilde konuştu:
“Enflasyon hedefinin yüzde 36 olarak belirlenmesinin tutturulmasının oldukça zor olduğunu düşünüyorum. Özellikle, vergi artışları başta olmak üzere kamunun sunduğu mal ve hizmetlerdeki zamların nisan ve mayıs aylarında enflasyonu oldukça etkileyeceğini öngörüyorum. Bu durum göz önüne alındığında, nisan ve mayıs aylarında enflasyonun önemli ölçüde artacağını tahmin ediyorum.
Şubat ayı enflasyonu özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ve ocak ayı enflasyonunun etkisiyle yüzde 4'ün altında olmayacaktır. Ocak ve şubat aylarının kümülatif enflasyonunun yüzde 11'i aşması bekleniyor.
Bu durum göz önüne alındığında, 2024 yılının ocak-mayıs döneminin beş aylık birikimli enflasyonunun, yıl sonu enflasyon hedefinin gerçekleşmeyeceğini net bir şekilde göstereceğini düşünüyorum. Bu bağlamda, yılsonu enflasyon tahminim yüzde 45-50 aralığında bulunmaktadır.
"HARCAMALAR DURMAYACAK"
Gelir tarafında özellikle vergilerde bazı adımlar atılması muhtemeldir. Ancak, gider tarafında kamunun pek istekli olmadığı ve bugüne kadar sürdürdüğü uygulamaların gösterdiği gibi, kamunun hesapsız ve sınırsız harcamalarının kontrol altına alınması hatta azaltılması konusunda önlemler almanın zor olacağını düşünüyorum.