Şehrin 146 kültürel yapısı, Kanal İstanbul ile kayboluyor

Kanal İstanbul projesi, şehrin kültürel ve tarihi mirasını da yıkıp geçecek. Yarımburgaz Mağrası ve Küçükçekmece Köprüsü yıkılacaklar arasında.

Kanal İstanbul bir tarihi yok etmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ülkemizin en önemli değerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktır” dediği proje, şehrin kültür mirasını silecek.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, proje rezerv alanı içerisinde 146 adet kültür varlığı tespit etti. 

 

ONLAR RANT SAĞLADI

Cumhuriyet’ten Dilan Ayırkan’ın haberine göre, talana ve ranta yarayacak, Kanal projesi güzergâhında, toplam 44 dönüm arazinin, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani’nin annesi Şeyha Moza’n tarafından alındığı ortaya çıkmıştı.

 Arazi satışları, imar planı değişikliği gibi birçok tartışmaya neden olan Kanal İstanbul projesinde askıya çıkan imar planlarına göre bazı bölgelerden arsa alan “şanslı” kişilere 15 kat imar izni çıkmıştı. Şanslı azınlık dışında kalanlara ise 3 kat imar izni verilmişti. Bu değişiklik sonrası “15 kat izin çıkan yerleri Katarlılar mı aldı” sorusu gündeme gelmişti.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, proje rezerv alanı sınırları içerisinde Bathonea Antik kenti, Azadlı Baruthanesi, Terkos Su Pompaları, Küçükçekmece Mimar Sinan Köprüsü, Yarımburgaz Mağarası, Hasandere Köprüsü, Dursunbey Köprüsü, tarihi Kibrit Fabrikaları gibi kültür varlıklarının tespit edildiğini belirtti.

 

BİR MİRASI ÖLDÜRECEK

Yıkım projesi,  Mimar Sinan’ın Küçükçekmece’de 1560 yılında inşa ettiği taş köprüyü yok edecek. Sadece bununla sınırlı kalmayacağını belirten Özel, “Lagün Gölü’nün kuzeyindeki Yarımburgaz Mağarası, tarih öncesi insanların barınak alanlarından biri olarak 400 bin yıl öncesine tarihlenmektedir. Bunun gibi İstanbul’un tarihsel arkeolojik alanları telafisi mümkün olmayacak şekilde yok olacak” dedi. 

Rant projesi için Arkeolog Yiğit Ozar “Projeden, zarar görecek geniş coğrafya paleolitik çağdan itibaren önemli arkeolojik izler barındırıyor” dedi ve ekledi: Mağaranın yamaçlarında ‘sultan pelemiri’ olarak bilinen endemik bir bitki türü var. Bu mağara yamacını biyolojik çeşitlilik açısından da önemini gösteriyor. Proje bölgenin biyolojik ve kültürel özelliklerinin bütünlüklü bir şekilde korunması şansını olumsuz etkilemekte’’ ifadelerini kullandı.

SİNEMA VE TELEVİZYON DÜNYASININ UĞRAK YERİYDİ

Yarımburgaz Mağarası’nda Ali Baba ve 40 Haramiler ile Tarkan filmleri ve Muhteşem Yüzyıl dizi çekildi. Projeden etkilenecek bir diğer bölge ise Tosun Paşa filmindeki Yeşil Vadi sahnelerinin çekildiği Ağaçlı Köyü olacak.

Gündem Haberleri