Ekonomist Selçuk Geçer, bankalardaki döviz hesaplarına vergi getirilmesi yönündeki kulis haberlerini paylaşarak, bu uygulamanın dolar sahiplerini nasıl etkileyebileceğini açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son yıllarda Türk Lirası'nın değer kaybı üzerine yaptığı müdahalelerin ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Geçer, bankalardaki döviz hesaplarına yönelik gelecek vergi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Geçer, vergi uygulamasının önceki hatalar gibi kayıt dışılığı artırabileceğini ve insanların paralarını bankalardan çekerek yastık altında saklamaya yönelebileceğini dile getirdi. Bu durumun, dövizin bankalar arasında ve serbest piyasada farklı fiyatlarda işlem görmesine yol açabileceğini belirtti.
Ayrıca, dövizin kapalıçarşıda daha yüksek fiyatlandırılabileceğini ve bankaların dövizi elde etmek için daha yüksek fiyatlar teklif edebileceğini ifade eden Geçer, bu tür bir vergi uygulamasının piyasalarda makasın açılmasına neden olabileceğini vurguladı.
Ayrıca, döviz hesaplarına ek vergi getirilmesi iddialarıyla birlikte, daha önce ekonomist Atilla Yeşilada tarafından dile getirilen "sıradaki adım döviz mevduatlarını dondurmak" konusunun da gündeme geldiğini belirtti.
Vergi artışları ve emekli maaşlarındaki düzenlemelerle birlikte, bu iddiaların "kemer sıkma" politikalarının bir başlangıcı olarak yorumlandığını ifade etti.
Geçer, vergi getirilmesi ve döviz mevduatlarının sınırlanması gibi adımların, döviz sahiplerini etkileyerek piyasalarda devalüasyon baskılarını artırabileceğini ifade etti.
DÖVİZ KURUNDA SON DURUM
Son kapanışını 32.407 TL seviyesinden yapan Dolar/TL kuru, bugün alış fiyatı 32.4022 lira ve satış fiyatı 32.4119 lira olarak işlem görüyor.
Euro ise %0.22'lik bir artışla günü pozitif bir seyirle geçiriyor. Bir önceki kapanışını 34.9414 TL olarak yapmış olan euro, şu anda 34.9162 TL alış ve 34.9666 TL satış fiyatlarıyla işlem görüyor.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.