Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, saldıran beş kişi cumhuriyet savcısının “Uzun tutukluluk süresi olur” itirazının ardından tahliye edildi.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ, 15 Ocak’ta evinin önünde saldıran 5 kişinden 3’ü tutuklanmıştı. Saldırıya ilişkin dosyanın gittiği Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianame üzerindeki incelemesini tamamlamıştı. Mahkeme, saldırıyı “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme” ve “birden fazla kişiyle birlikte silahla tehdit” suçu kapsamında değerlendirerek, dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.
Cumhuriyet Savcısı Fatih Taş’ın tutuklu 5 sanığın tahliyesini istediği ortaya çıktı. Savcı Taş, dosyanın direk ağır ceza mahkemesine gönderilmesinin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) ağır cezaya tanıdığı iade yetkisini ‘bay-pass etme’ anlamına geleceğini, bunun CMK’nın ‘ruhuna ve kanunla korunmak istenen menfaate’ aykırı olduğunu belirtti.
KASTEN ADAM YARALAMA SUÇU KAPSAMINDA
Savcı Taş, Özdağ’ın ‘adli tıp raporu, yaralandığı yerler ve yaraların niteliği ile sanıkların eylemlerine mani bir sebep yokken kendiliklerinden eylemlerine son verdiğini’ ileri sürerek, bu saldırının kasten adam yaralama suçu kapsamında kaldığı görüşünü bildirdi.
ANKA'da yer alan habere göre, Savcı Taş, mahkemenin “Sanıklar her ne kadar eylemlerine mağdurun bacaklarına vurarak yaralama kastıyla başlamış olacakları düşünülmüş ise de” dediğini hatırlatarak, özetle şunları belirtti:
“Maddi gerçeklikle hiç ilgisi olmadığı halde ‘mağdurun şans eseri beyin kanaması yahut sair ölümcül sonuç durmaksızın sanıkların ellerinden kurtulmuş olabileceği’ denilerek çelişki yaratılmıştır. Kasten adam yaralama eylemlerinin yargılamasının ağır ceza mahkemeleri tarafından yapılması gibi bir sonuç doğuracaktır. Bu da ceza usul kanununa aykırılık teşkil edecektir.”
5 SANIĞA TAHLİYE
Savcı Taş, görevsizlik kararının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görüşü alınmadan alındığını ifade ederek, bunu da CMK’ya aykırı buldu. Savcı Taş, 5 sanığın tahliye edilmesi talebinde ise sanıkların hangi mahkemede yargılanacağına bölge adliye mahkemesinin karar vereceğini ve bu süre içinde içeride kalmalarının İnfaz Kanunu’ndan öngörülen miktardan ‘fazla olacağının kuvvetle muhtemel olacağını’ kaydederek, “Delillerin toplanmış olması, karartılma ihtimalinin kalmaması ve özellikle muhtemel bir görev uyuşmazlığı ile sorumluluk doğuracak şekilde tutukluluk süresinin uzun olacağı dikkate alınarak… adli kontrolle tahliyelerine karar verilmesi kamu adına mütalaa olunur” dedi.
Savcı Taş’ın itirazının ardından Özdağ’a saldıran 5 sanık da tahliye edildi. Dosyanın gittiği Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 sanığın adli kontrolle salıverilmesine hükmetti. Mahkeme kararında dosyanın bölge adliye mahkemesine gitmesi halinde şüphelilerin ‘uzun süre tutuklu kalabileceğini’ ifade etti.
ÖZDAĞ'DAN İLK AÇIKLAMA
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, kendisine saldıran 5 kişinin tahliye edilmesinin ardından Pazartesi günü karara itiraz edeceklerini duyurdu.
Halk TV'den Can Coşkun'a konuşan Özdağ, "Bu karar siyasi bir karar, hukuki yönü tartışmalı" sözleriyle tepki gösterdi.
"Saldırıyla ilgili ortaya atılan iddialar son güvenlik kamerası kayıtlarıyla boşa düştü" diyen Özdağ, "Ben bu kararı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na üniversitelerin hukuk fakültelerine havale ediyorum" cümlelerini kullandı.
ADALET BAKANI'NA "ADLİYEYİ ARAŞTIRIN" ÇAĞRISI
Özdağ, "Adliyelerle ilgili hiç iyi şeyler duymuyoruz" sözlerini kullanarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e olan biteni araştırma çağrısında bulundu.
"MHP TELAŞA KAPILDI"
MHP'nin süreçte yaptığı açıklamalara değinen Özdağ, "Alakamız yok dediler ama Ülkü Ocakları'ndan tutuklamalar olunca savcıyı tehdit ettiler, güvenlik kamerası görüntüleriyle telaşa kapıldılar" yorumunu yaptı. Dosyanın istinafa gideceğini söyleyen Gelecek Partisi kurmayı, "Tüm bu korku ve baskılara rağmen Türkiye'de vicdanlı hakimler de var. Bu da geçer ya hu!" dedi.