25 metreküpe kadar kullanımlarda doğalgaz faturalarına yönelik indirim uygulamasının sona erdiği bildirildi.
Sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre, elektrik fiyatlarına da zam yapılması bekleniyor. Enflasyonun hala yüksek seyrettiği bir ortamda, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağı konuşuluyor.
Doğalgaz ve elektrik zamlarına ilişkin olarak Cumhuriyet TV'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, şunları dile getirdi:
"Geçen yıl başlayan ve 1 Mayıs itibariyle sona eren doğalgaz indiriminden sonra faturaların yaklaşık 150-170 lira daha fazla geleceğini öngörüyoruz. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarının aslında seçim öncesi artırılması gerekiyordu. BOTAŞ'ın tahminen 20 milyar dolarlık bir borcu var.
Bu yılın ilk dört ayında ise indirim nedeniyle tahmini 2-4 milyar dolar zarar etti. Seçimler nedeniyle indirimler uzatıldı. Emekli ve memur maaşlarına yansıyacak olan yılın ilk 6 ayındaki enflasyonu arttırmamak için bu zamlar yapılmadı. Ancak temmuz ile aralık ayı arasında zam yapılacak."
Faiz politikasını değerlendiren Babuşcu, "Mehmet Şimşek'in göreve başlamasından bu yana, 11 aydır en önemli hedefi enflasyonu düşürmek ancak başarılı olamadı. 3 ay daha enflasyonun düşmeyeceğini öngörüyoruz. Temmuz ayından itibaren düşmesi de ekonomi yönetimiyle ilgili değil, baz etkisinden dolayı.
Mehmet Şimşek para politikası araçlarının yalnızca faiz artırımını kullandı, maliye politikasını ise hiç kullanmadı. Bu eksikliklerin sebebi olarak seçimler gösterilebilir. Tasarruf genelgesi neden çıkarılmadı?" şeklinde konuştu.
ENFLASYON HEDEFİ GERÇEKLEŞMEYECEK
Mehmet Şimşek'in "Yerel halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor" sözlerini değerlendiren Babuşcu, "Enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu imajını yaratmaya çalışıyorlar. Ancak sözde açıklamalar, enflasyonun düşmesine ve düşmeyeceğine katkı sağlamıyor.
Yıl sonu tahmini kesinlikle gerçekleşmeyecek. Ekonomistler ve yatırımcılar yıl sonu enflasyonunu yüzde 40-45 civarında bekliyor. Ben daha az iyimserim, tahminim yüzde 50'nin üzerine çıkacağı yönünde. TÜİK muhtemelen aylık enflasyonu yüzde 4 civarında açıklayacak, böylece ilk 4 ayda yüzde 20 enflasyon oluşacak" ifadelerini kullandı.
"Enflasyonun düşmesi için öncelikle halkın enflasyonun düşeceğine ve ekonomi yönetimine güvenmesi gerekiyor" diyen Babuşcu, şöyle devam etti: "Vatandaşlar, satıcılar ve alıcılardan oluşur. Enflasyonun düşeceğine inanmayan satıcılar kendi başlarına fiyat artışları yaparlar, alıcılar ise fiyatların yükseleceğini düşünerek fazla stok yaparlar. Böylece hem arz hem de talep enflasyonu ortaya çıkar."