Seçim sonrasında birçok öngörü ortaya atılıyor. Arka arkaya yapılacak kamu zamları, yeni vergilerin getirilmesi, mevcut vergi oranlarında artışlar, asgari ücretin yükseltilmesi ve Türk lirasının güçlü bir şekilde değer kaybetmesi gibi beklentiler dile getiriliyor.
Seçim sonrasında Türk Lirası'nda enflasyonun üzerinde "hızlı ve yüksek oranlı" bir değer kaybının yaşanacağı öngörülürken mevcut ekonomi yönetimi, kurların ihracatı etkileyen faktörlerden sadece biri olduğunu sürekli olarak vurguluyor.
Aslında, ihracatçıyı daha fazla etkileyen temel olumsuz faktör, üretim maliyetlerindeki yükseklik yani enflasyon olmakla beraber enflasyon sorunu çözülmeden ve maliyetlerdeki hızlı artış kontrol altına alınmadan, ihracatçının sorunlarını sadece kur artışına dayalı bir destekle çözülmeyeceği öngörülüyor.
Bu zorlu süreçte ise 31 Mart 2024 tarihinde Türkiye'de yerel yönetimlerin belirlenmesi için seçimler yapılacak ve seçimlerin ardından neler olacağı, milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor.
Sözcü Tv ekranlarında Ebru Baki ile “Para Politika” programına katılan Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, seçim sonrası korkutan senaryoyu canlı yayında açıkladı.
1 Nisan itibarıyla KDV’den MTV’ye varana kadar ciddi zamlar geleceğini dile getirirken vatandaşların bu süreçte yaşayacağı zorluklara da dikkat çekti.
Oğuz canlı yayında Şu ifadelere yer verdi:
“Vergi artışları için kulaklar hazırlandı. Hepimiz 1 Nisandan sonra gelmekte olan zamlara hazırlandık. Birincisi Motorlu Taşıtlar Vergisi, geçen yıl 2 kere alındı ama bu iki kere olmakla kalmayacak yılda 3 ya da 4 kereye çevrilme ihtimali üzerine çalışılıyor.
İkinci plan ise KDV ortalamasının yüzde 24’e çıkarılması noktasında çalışmalar sürüyor. Başka bir nokta ise birden fazla evi olanlara evlere şenlik bir vergi geliyor. İnanılmaz rakamlar dönüyor. Muhtemelen evlerin vergisini ödeyemeyen ev sahipleri evlerini icraya satmak durumunda kalabilir.
1600 cc’den büyük araçlara ağır vergiler gelecek ve 90’lı yıllardan hatırlanacak olan bir vergi daha geliyor. O da kazanmadığın paranın vergisi biz ona peşin vergi diyoruz.
Devlet kazanabilirsin çünkü benim paraya ihtiyacım var diyor banknot aracılığıyla yapınca enflasyon şişiyor. Dolayısıyla devlet ben senden alıyım diyor. Böylelikle ekonominin üçte ikisi kayıt dışına itiliyor.”