SGK, sahte sigortalılık ve işyerleriyle mücadelesini güçlendirmek amacıyla Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu'nu kurdu. Böylelikle, tanıkların işleri, çalışmadığı halde sigorta yapanlar ve sahte işyeri açanlar için zorlaşacak.
SGK, binlerce sahte sigorta girişimini tespit ederek çalışanların sosyal güvenlik haklarını korurken, haksız kazanç peşinde olanları da cezalandırdı. Artık eşe dosta işyerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar ve sahte işyeri açanlar ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
SAHTE SİGORTALILIK CEZALARI
Eğer işyeri veya sigortalılığın sahte olduğu tespit edilirse şu yaptırımlar uygulanır:
- Ödenen sigorta primleri ve idari para cezaları irat kaydedilir, teşvikler ve destekler geri alınır, gecikme zammı ve cezasıyla birlikte.
- Sahte sigortalılar için bağlanan aylıklar ve ödenen gelirler gecikme cezası ve zammıyla geri alınır.
- Sahte sigortalılar için ödenen geçici iş göremezlik ve emzirme ödenekleri ile kullanılan iyileştirme, ortez ve protez giderleri gecikme cezası ve zammıyla geri alınır.
- Sahte işyerlerinde, asgari işçilik hesaplaması yapılarak ilişiksizlik belgesi düzenlenir; hizmet iptali durumunda yeniden hesaplama yapılır.
- Sahte tescilli işyerinin alt işvereni de sahte işveren olarak kaydedilir.
- Sahte hizmetlerle sağlık hizmetlerinden yararlanılması veya gelir/açılık bağlanmasıyla SGK'nın yanlış işlem yapmasına neden olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulur.
SAHTE SİGORTALILIK NEDİR?
Son dönemlerde, özellikle eş, dost ve akrabalar arasında sıkça rastlanan bir durum olan sahte sigortalılık, bir kişinin gerçekte çalışmadığı bir iş yerinde çalışıyormuş gibi gösterilmesi anlamına gelir.