Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), malulen emekli olma şartlarına ilişkin güncellemeleri duyurdu.
Fiziksel rahatsızlıkları veya tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle iş yapamayacak durumda olan bireyler için geçerli olan malulen emeklilik hakkında detayları paylaştı.
KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR?
Malulen emekli olmak isteyen bireylerin en az on yıllık bir sigortalılık geçmişine sahip olmaları gerekmektedir. Maluliyeti bulunan kişinin toplam 1800 gün sigortası olması ön şart.
Ayrıca, sürekli bakıma muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresine bakılmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Bu kriterleri karşılayan bireylere malullük maaşı bağlanıyor.
BU ŞARTI VAR
Malulen emekli olabilmek için en az 1800 gün prim ödemiş olma şartı, malulen emekli olacak bireyin durumuna bağlı olarak yumuşatıldı. Eksik primleri olan kişi, malulen emekli olmadan önce eksik primleri toplu olarak ödeyebilir ve bu şekilde malulen emekli olabilir.
Sigortalının malulen emekli olabilmesi için maluliyetin SGK'lı bir işe başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin malulen emeklilik başvurusu yapabilmesi için çalışmıyor olması gerekiyor.
SAĞLIK DENETİMİ ZORUNLULUĞU
Sigortalılar için maluliyet durumunun belirlenmesi amacıyla, çalışamaz durumda olunduğuna, iş kazası geçirildiğine veya meslek hastalığı sonucu meslekte maluliyetin tespit edilmesi için tam teşekkülü Sağlık Kurulu'ndan maluliyet raporu almak gerekiyor.
Malulen emekli olabilmek ve emekli aylığı alabilmek için belirli rahatsızlıkların dönem dönem açıklanan listeler halinde yer alması gerekiyor ve SGK'nın hastalık ve engel listesi oldukça geniş kapsamlı.
SGK, hastalık listesini nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ile kalp-damar, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları şeklinde gruplara ayırmaktadır. Bu hastalıklar arasında malulen emekli olmayı gerektirenler arasında kanser, beyin tümörü, MS, şizofreni, ileri derecede görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi gibi rahatsızlıklar öne çıkıyor.
Listede anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları gibi rahatsızlıklar da bulunmakta ancak Sağlık Kurulu, bu rahatsızlıkların derecesini değerlendirerek, gerçekten çalışmaya engel olup olmadığını inceliyor.