SGK'nın Türkiye genelinde yürüttüğü 101 bin 794 denetimde, sahte olduğu tespit edilen 1533 iş yerine rastlandığı bildirildi. Bu iş yerlerinde çalışan 88 bin 455 kişinin ise gerçekte işyerinde çalışmadığı halde sigorta priminin ödendiği veya sahte iş yeri üzerinden sigortalı gösterildiği belirlendi.
MÜCADELE SÜRÜYOR
Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında SGK, denetimler sonucunda haksız yere ödenen prim tutarlarını geri aldı. Kurum, bu çerçevede sigortalıların haklarını koruma ve haksız kazanç elde edenlerle mücadele etme amacıyla çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.
SGK, sahte sigortalılık ve sahte iş yeri olgusuna yönelik mücadeleyi daha da yoğunlaştırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda denetimlerin sıklaştırılması ve dijital platformlar üzerinden yapılan takiplerin artırılması planlanıyor.
YAKINLARINA SİGORTA YAPTIRANLARA KÖTÜ HABER
Yakınlarına sahte sigorta yaptırmak ve işyerinde çalıştırmadığı kişiler için sigorta primi ödemek, ciddi maddi ve cezai yaptırımlarla karşılaşılabilen bir suç. Bu tür faaliyetlerde bulunanlar, SGK ve adli makamlar tarafından cezalandırılıyor.
NASIL TESPİT EDİLİR?
Sahte sigortalılık vakaları genellikle Çalışma Bakanlığı'nın denetimleri sırasında ortaya çıkarılır. Sahte olduğu belirlenen sigortalılık kayıtları ve bağlanan sosyal güvenlik aylıkları iptal edilir. Ödenmiş olan maaş ve diğer parasal değerler faiziyle birlikte geri alınır. Sahte sigortalı ve işveren hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. İşverenin işyeri tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal edilir. Sahte işyerinden ödenen primler SGK tarafından el konularak geri alınır.
Eğer sahte işyerinden yararlanılmışsa, alınan teşvik ve destekler gecikme cezalarıyla birlikte geri talep edilir. Bu şekilde kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında hem önleyici hem de yaptırım niteliğinde adımlar atılıyor.