Her yıl enflasyon ve büyüme oranlarına göre emekli maaş bağlama oranları değişiklik gösteriyor. 2024 yılında yüksek bir enflasyon trendi gözlemleniyor ve uygulanan sıkı para ve maliye politikaları doğrultusunda yıl sonuna kadar enflasyonun yaklaşık yüzde 40 seviyelerine düşmesi bekleniyor. Bu durum emekli maaşlarını nasıl etkiliyor? 2024’te emekli olmak, maaşınızı artırmak için ne gibi fırsatlar sunuyor ve hangi durumlarda emekli maaşı düşebilir?
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili olarak şunları belirtti:
“Emekli maaş katsayılarının belirlenmesinde en önemli faktörler enflasyon (TÜFE) verileri ve ekonomik büyüme hızıdır. Enflasyon verileri değişkenlik gösterdiğinden, emeklilerin maaşlarına genellikle altı aylık periyotlarla güncelleme yapılır.”
2024 İLE 2025 YILLARI ARASINDA EMEKLİLİK MAAŞ FARKI NE KADAR?
Emekli maaşı, bireyden bireye değişiklik gösterebilen bir unsurdur. Maaş hesaplamasında etkili olan faktörler arasında sigorta gün sayınız, yaşınız, yatırdığınız primler ve aylık bağlama oranları bulunur. 2024 yılında enflasyonun yüksek seyretmesi, maaş bağlama oranlarını da artıracaktır. 2025 yılında ise enflasyonun düşmesi öngörülüyor.
Tahminler, 2024 yılında emekli olmanın, 2025 yılına kıyasla maaşınızda yüzde 30 ile yüzde 35 arasında bir fark yaratacağını gösteriyor. Örneğin, 2024 yılında emekli olursanız maaşınız 20 bin lira olabilirken, 2025’te bu maaş 14 bin 500 liraya düşebilir. Bu nedenle, 2024 yılı sonuna kadar emeklilik başvurusu yapmak, daha yüksek maaş almanızı sağlayabilir.
EMEKLİ MAAŞINI ARTIRMANIN YOLLARI
Emekli maaşını artırmak için asgari ücretin üzerinde maaş almak önemli bir etkendir. Erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar için doğum borçlanması, borçlanmanın yüksek rakamlardan yapılması, kısmi süreli çalışmalardan elde edilen ek ödemeler ve sigorta primlerini artıracak diğer ödemeler maaşı yükseltebilir. Emeklilik öncesi bir uzmana danışmak da faydalı olabilir.
DÜŞÜK PRİMLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK MAAŞI DÜŞÜRÜR MÜ?
Asgari ücretle çalışan biri, özellikle 2008 sonrası dönemde primlerinin düşük olması durumunda emekli maaşının hesaplanmasında dezavantajlar yaşayabilir. Maaş bağlama oranı düşük prim ödemeleri nedeniyle emeklilik maaşını aşağı çekebilir.