Emeklilik yaşının sürekli yükselmesi, birçok kişi için bu dönemin hayal olarak kalmasına neden oluyor. İşte erken emekli olmanızı sağlayacak yöntemler...
DOĞUM BORÇLANMASI
Hamilelik ve doğum gibi süreçler içerisinde işinden uzaklaşmak zorunda kalan kadınlara, adlarına prim ödemesi yapılmayan bu günler için, geriye dönük prim ödemesi yaparak emeklilik tarihini erkene çekme şansı veriliyor. Bu yöntem doğum borçlanması olarak adlandırılıyor. Bu uygulama kapsamında kadınlar, her çocuk için iki yıl olmak üzere en fazla üç çocuk için borçlanabiliyor ve toplamda 6 yıla kadar erken emekli olabiliyor.
ASKERLİK BORÇLANMASI
Askerlik sebebiyle işinden ayrılan veya ara veren erkek sigortalı çalışanlar, adlarına prim ödemesi yapılmayan bu dönem için geriye dönük prim ödemesi yaparak erken emekli olabiliyor. Bu uygulamaya Askerlik Borçlanması adı veriliyor. Askerlikten önce sigorta girişi olan erkek çalışanlar, Askerlik borçlanması sayesinde 2 yıl erken emekli olmaya hak kazanıyor.
YURT DIŞI BORÇLANMASI
Bu yöntem de tıpkı askerlik ve doğum borçlanması gibi, geriye dönük prim ödeyerek erken emekli olma prensibine dayanıyor. Türkiye’de sigorta başlangıcı olan ancak çalışma hayatının bir kısmını yurt dışında geçirmek durumunda kalan vatandaşlar, Türkiye’ye döndükten sonra, yurt dışında çalışarak geçirdikleri süre için geriye dönük prim ödeyerek erken emekli olabiliyor. Bu fırsattan yararlanmak isteyen kişilerin, yurt dışında çalıştıkları süreyi belgelemeleri gerekiyor.
ÜCRETSİZ İZİNLİ KAMU PERSONELİNE BORÇLANMA HAKKI
Kamu personeli olarak görev yapan kişilere, uzun sürelerle ücretsiz izin hakkı tanınıyor. Ancak ücretsiz izin süresi boyunca hem maaş ödenmiyor hem de bu süre emekliliğe sayılmıyor. Çalışma hayatının bir kısmını ücretsiz izin alarak geçirmek durumunda kalan kişiler, bu süre için geriye dönük prim ödeyerek emekliliklerini bu süre kadar erkene çekebiliyor.
1999 ÖNCESİNDE SİGORTA GİRİŞİ OLANLAR
İlk sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesinde yapılan çalışanlar, son çıkan yasa gereği, 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim günü ödemesini tamamladıktan sonra emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bu kişiler emeklilik için belli bir yaşı beklemek zorunda kalmıyor.
MALULEN EMEKLİLİK
Bir hastalık ya da kaza sebebiyle, çalışma gücünü en az %60 oranında kaybeden çalışanlar, bu durumun raporlandığı tarihe kadar 10 yıllık hizmet süresi ve 1800 prim günü ödemesini tamamlamış olduğu taktirde emekli olabiliyor. Bu durum malulen emeklilik olarak adlandırılıyor.
FİİLİ HİZMET ZAMMI
Fiili hizmet zammı, diğerlerinden daha ağır koşullara sahip meslek kollarına verilen, 60 ile 90 gün arasında değişebilen ekstra prim günü anlamına geliyor. Bu da o meslek kollarında görev yapan kişilerin, her yıl emekliliğe 365 güne ek olarak 60-90 gün daha fazla yaklaşması yaklaşması anlamına geliyor.
STAJ SÜRELERİNİ BORÇLANMAK
Yurt içi ya da yurt dışı farketmeksizin, SGK kapsamı dışında staj yapan kişiler, bu staj süresini belgeleyebildikleri taktirde, staj süreleri için geriye dönük prim ödeyerek emekliliğini erken tarihe çekebiliyor. Bu uygulamaya staj borçlanması adı veriliyor. (Ekoayrinti.com)