SGK'ya yatırılan primler, toplu ödeme veya birden fazla işverenle çalışma sonucu prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda sigortalılara iade edilir; bu ödemeler, yaş şartını sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına ulaşamayan sigortalıları kapsar.
TOPLU ÖDEME YAPILIYOR
Mali Müşavir Onat Benlioğlu, yaptığı açıklamada, yaşın dolmasına rağmen emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanların, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabildiklerini belirtti.
HANGİ PRİMLER GERİ ALINABİLİR?
Benlioğlu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, çalışanlar tarafından SGK'ya ödenen yüzde 34,5 oranındaki prim ile yüzde 3'lük işsizlik sigortası payları, iade edilebileceğini belirtti.
BAĞ-KUR 4/1-(b) KAPSAMINDA PRİM İADESİ
İade tutarı, işçiler ve bağımsız çalışanlar için, primin ödendiği yıldan yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısıyla güncellenerek toplu bir ödeme şeklinde verilir. Bu uygulama, uzun yıllar önce ödenen primlerin enflasyon karşısında değer kaybetmesini önler ve hak sahipleri için bir avantaj sağlar.
TAVANI AŞAN PRİMLERİN İADESİ
SGK'dan prim iadesi almanın bir yolu, işçinin sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşan ödemeler alması durumudur. Bu sınır, ilgili dönemde geçerli olan prime esas alt kazancın 7,5 katıyla sınırlıdır.
Aynı zamanda, bir kişi birden fazla işverene bağlı olarak çalışıyorsa veya yüksek ücret alıyorsa, ödenen primler bu sınırı aşıyorsa, fazla ödenen tutarı SGK'dan geri talep edebilir.
Ancak, iade sadece işçi payına düşen uzun vadeli sigorta kollarına ait tutarları kapsar ve işverenlerin ödediği primler iade edilmez. Örnek olarak, aynı ayda iki işverenle çalışan bir işçinin tavanı aşan kazancı üzerinden kesilen sigorta primi iade edilebilir.