SGK'dan milyonları sevindirecek hamle! Ücretsiz prim desteği geliyor
SGK milyonlarca kişiyi sevindirecek gelişmeyi duyurdu. Ücret prim desteği verilmeye başlanacak. İşte tüm ayrıntılar...
110
İşverenler, SGK primlerini düşürmek amacıyla kullanılan 16 farklı teşvikten yararlanabiliyor. Bu teşvikler kapsamında SGK, emekli, işsiz, engelli, malul ve yaşlı çalışanlara prim desteği sağlıyor ve işverenlerin ödeme oranını yüzde 5 ile yüzde 37,5 arasında azaltma imkanı sunuyor.
210
SGK, 2024 yılında da işverenlere emekli, işsizlik maaşı alan, engelli veya yaşlı çalışanları için prim desteği sağlayacak olan 16 prim desteğini verme kararı aldı.
310
KOBİ’ler için belirlenen yılın en önemli teşvikleri, işsizlik ücreti alan, emekli veya Ar-Ge alanında çalışanları istihdam eden işverenlerin de faydalanabileceği SGK teşvikleri oldu. Bu teşvikler sayesinde işverenler, prim ödeme oranını yüzde 5 ila yüzde 37.5 arasında azaltma imkanına sahip olacaktır.
410
Şirketler için en önemli maliyet kalemlerinden biri çalışan giderleridir. İlk akla gelen maaşlar olsa da, SGK primleri, işsizlik sigortası gibi yan kalemlerle birlikte bu maliyet artar. Bu sebeple, işletmeler çalışan sayısına bakmaksızın, yan giderleri azaltmanın yollarını aramaya başladı.
510
İnsan kaynakları platformu Kolay İK, 2024 yılında SGK'nın 14'ü 4/A sigortalı çalışan iş yerlerine ve 2'si 4/B sigortalılarına yönelik toplam 16 adet sigorta primi teşvikini duyurdu ve en çok talep gören 7 tanesini açıkladı.
610
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan bir teşvikle, özel sektör çalışanlarının esas kazancı üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin işveren hissesinin yüzde 5'lik kısmı karşılanıyor.
710
5510 sayılı kanunun geçici 95. maddesi kapsamında, emekli çalışanların en son çalıştıkları özel sektör iş yerinden ayrıldıkları tarihi takip eden 30 gün içinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları durumunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal güvenlik priminin işveren hissesinin yüzde 5'lik kısmını karşılıyor.
810
İşsizlik ödeneği alan sigortalıların özel sektörde işe başlaması halinde, bu kişilerin işsizlik ödeneğine hak kazandıkları süre boyunca prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan kısa vadeli sigorta primlerinin yüzde 1'i ile uzun vadeli sigorta primleri ve genel sağlık sigortası priminin tamamı, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanıyor.
910
Özel sektör işverenleri için 6111 sayılı kanun, 2011-2025 arası istihdamı teşvik ediyor. Bu kapsamda, 1 Mart 2011-31 Aralık 2025 arasında işe alınan sigortalıların sigorta primi işveren hissesinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Ayrıca, işsizler arasından yeni işe alınanlar için ek 6 aylık teşvik de mevcuttur.
1010
Özel sektördeki iş yerlerinde engelli çalışanlar için sigorta primi işveren hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanırken, Ar-Ge/Tasarım personeli için ise sigorta primi işveren hissesinin yarısı bakanlık tarafından 31 Aralık 2028 tarihine kadar ödeme yapılması gerekir.