Dünya 19 Temmuz Cuma günü büyük bir bilişim krizine sahne oldu. Ancak, ekonomide ve nüfusta dünyadaki ikinci en büyük ülke olan Çin'de bu kriz pek hissedilmedi.
ABD merkezli siber güvenlik firması CrowdStrike tarafından gönderilen hatalı bir güncelleme sonucu, dünya genelinde Windows işletim sistemini kullanan 8,5 milyon cihaz mavi ekran hatası verdi. Ancak, Windows'un yaygın olarak kullanıldığı Çin'de kamusal yaşamda bu krizin etkileri neredeyse hiç görülmedi.
KAMUSAL YAŞAMI ETKİLEMEDİ
ABD merkezli CNBC'nin haberine göre, Çin'de krizden yalnızca bazı yabancı şirketler etkilendi. Kamusal alanda ise krizin izlerine rastlanmadığı bildirildi. Teknoloji danışmanlık firması Gartner'ın kıdemli araştırma direktörü Gao Feng, Çinli şirketlerin CrowdStrike yazılımlarını kullanmadığını ve bu nedenle krizin Çin'de etkili olmadığını belirtti. CrowdStrike'ın ABD ve Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığı ifade edildi.
Microsoft ürünlerinin Çin'de yaygın olarak kullanılırken CrowdStrike'ın kullanılmamasının arkasında ABD ve Çin hükümetlerinin son yıllarda ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle yerli yazılım kullanımı teşvik etmeleri ve verilerin ülke içinde depolanmasını istemeleri yatıyor.
Çin'de yerel UOS işletim sisteminin kamu sektöründe Windows'un yerini almaya başladığı ancak kişisel bilgisayar pazarında Windows'un hala baskın olduğu belirtiliyor.
CROWDSTRIKE YAZILIMLARI ÇİN'E KARŞI TASARLANDI
Çinli yazılım firması AppInChina'nın CEO'su Rich Bishop, CrowdStrike'ın siber güvenlik yazılımlarının genellikle Çin'den gelebilecek olası tehditlere karşı tasarlandığını ve Çinli şirketlerin bu alanda genellikle Tencent ürünlerini kullandığını söyledi.
Bu kriz, Türkiye dahil birçok ülkede uçuş iptallerine, ameliyatların ertelenmesine ve bankacılık işlemlerinin durmasına neden oldu. Bir şirketin basit bir yazılım hatasının tüm dünyayı etkileyen bir krize dönüşmesi, teknoloji sektöründeki tekelleşmenin getirdiği riskleri de gündeme getirdi. CrowdStrike'ın ABD'nin en büyük 500 şirketinden 300'üne hizmet verdiği ve küresel bulut hizmetleri pazarının üçte ikisinin Microsoft, Amazon ve Google'ın elinde olduğu belirtiliyor.