Bu tarihte yürürlüğe girecek olan 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' nedeniyle markalar, maliyetlerini düşürmek için zararına kampanyalar düzenliyor.
Avrupa Birliği, daha önce ABS, hava yastığı, ESP ve lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik donanımlarını zorunlu kılmıştı. Yeni güvenlik donanımı regülasyonu GSR II ise 7 Temmuz'dan itibaren devreye girecek.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Habertürk'e verdiği demeçte, Avrupa Birliği'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' (GSR) uygulamasının Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin sektörü olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
Bozkurt, "Nisan sonunda açıklanan güvenlik normlarına göre, markaların araçlarını 7 Temmuz'a kadar faturalandırması gerekiyor. Bu durum, normalde 12 ayda satılabilecek bir otomobilin 2 ay içinde satılmasını zorunlu kılıyor" dedi.
Ali Haydar Bozkurt, Mayıs ve Haziran aylarında satışların artabileceğine dikkat çekerek, "Otomobil markaları, 7 Temmuz'a kadar ellerinde kalan araçları satabilmek için zararına kampanyalar yapıyorlar" dedi.
"7 Temmuz tarihinin ertelenmesi için yetkililerle görüşmeler yapıyoruz, fakat süreç devam ediyor. Bu aşamadan sonra pazardaki satışların düşeceğini düşünüyorum. Enflasyonu düşürme önlemleri de bu durumu etkileyecektir" diye ekledi.
ZORUNLU OLACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
- Acil Durum Frenleme Asistanı: Acil durumlarda otomatik frenleme yaparak çarpışma riskini azaltır.
- Sürücü Yorgunluk Algılama Sistemi: Sürücünün yorgunluk belirtilerini tespit eder ve uyarılar gönderir.
- Alkol Kilidi Hazırlığı: Alkol kullanımını algılayarak aracın çalışmasını engelleyebilecek sistem.
- Kaza Veri Kaydedicisi: Kaza anında verileri kaydederek kazanın analizine yardımcı olur.
- Ani Frende Otomatik Yanan Flaşörler: Ani frenlemelerde diğer sürücüleri uyarmak için flaşörler otomatik olarak yanar.
- Önden Çarpmada Yaya Koruması için ‘Safety Glass’ Özellikli Ön Cam: Çarpışma anında yayaları korumaya yönelik özel ön cam.
- Akıllı Hız Yardımı: Trafik işareti algılama sistemi ile yolun hız limitine göre geri bildirim veren hız sabitleme sistemi.
- Şerit Takip Asistanı: Sadece uyarı yapmakla kalmayıp, gerektiğinde direksiyon müdahalesi de yapar.
- Geri Görüş Kamerası veya Arka Park Mesafe Sensörü: Park ve geri manevralarda güvenliği artırır.
- Otobüsler ve Kamyonlarda Kör Nokta Teknolojileri: Kör noktaları daha iyi belirlemeye yönelik teknolojiler.
- Yayalar ve Bisikletliler için Çarpışma Önleme Uyarıları: Çarpışmaları önlemek için uyarılar ve lastik basıncı izleme sistemleri zorunlu olacak.