Sigara zammının ardından yeni hamle! Karar resmen açıklandı

Sigaranın enflasyon üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla, sigara üzerindeki nispi vergi oranı düşürüldü ve maktu vergi artırıldı. İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla, sigara üzerindeki özel tüketim vergisi oranları ve maktu vergi tutarları yeniden düzenlendi ve sigaranın vergilendirilme yapısında değişiklik yapıldı. Kararın uygulanmasından Hazine ve Maliye Bakanı sorumlu olacak.

Yeni düzenlemeye göre, sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e çekildi, ancak paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya yükseltildi. Bu değişikliklerle birlikte, sigaranın bütçede herhangi bir gelir kaybına neden olmadan vergi yapısı güncellenmiş oldu. Sigaranın çarpan katsayısı ise 5,17'den 4,38'e indirildi. Bu sayede, sigara üreticileri maliyet artışlarını karşılamak için sigara fiyatlarını daha düşük oranlarda artırabilecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele kapsamında fiyat değişikliklerini minimize etmeyi amaçlıyor.

SİGARAYA ART ARDA ZAM GELDİ

Son günlerde Philip Morris (PM), JTI ve BAT sigara grupları yeni fiyat listelerini açıkladı. JTI grubunun en ucuz sigarası 67 TL, en pahalı sigarası ise 81 TL oldu. Philip Morris grubunda en düşük fiyatlı sigara 72 TL, en yüksek fiyatlı sigara ise 81 TL olarak belirlendi. British American Tobacco grubunda en pahalı sigara 89 TL, en ucuz sigara ise 68 TL oldu. Imperial Tobacco'da ise zam sonrası en düşük fiyatlı sigara 65 TL, en yüksek fiyatlı sigara ise 80 TL oldu.

Ekonomi Haberleri