Hakkari'nin Çukurca ilçesinde geleneksel yöntemlerle yetiştirilen susamın tarihi taş değirmende öğütülerek tahine dönüştürülüyor.
Irak sınırında yüksek dağlarla çevrili olan ılıman iklimi sayesinde incir, nar, pirinç ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştiği Çukurca’da susam da çiftçiler için önemli bir gelir kaynağına dönüştü.
Kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle 5 yıl önce başlatılan "Zap Vadisi Projesi", susamın ekim alanlarını ve elde edilen ürün miktarını artırdı.
Alım garantisi verilmesiyle birlikte çiftçilerin üretimi yıllık 25 tona kadar çıktı.
Çukurca Kaymakamlığı, çiftçilerden satın aldığı susamları tarihi değirmende öğütüp "Zap" markası adı altında tahin haline getirerek satışa sunuyor.
Bu tahin, doğallığı ve lezzetiyle birçok ilin yanı sıra yurt dışında yaşayanların da ilgisini çekiyor.
Bölgede üretimi yapılan tahin, farklı yöntemlerle elde edilmesi ve yüksek kalitesiyle tanınıyor.
Kaymakamlık, bu projede elde edilen geliri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla öğrencilere kitap ve kırtasiye desteği olarak sunuyor.
Kaymakamlık tarafından satın alınan susamlar, çiftçilere ve ilçenin tanıtımına katkı sağlıyor.
Üretilen tahin yoğun talep görmesiyle birlikte farklı illere gönderiliyor ve özellikle Avrupa ülkelerinden ilgi görüyor. Son dönemlerde kadın kooperatiflerinin de bu ürüne ilgi gösterdiği belirtiliyor.
Kadınlar tarafından yapılan elenme işlemleri, üretimin zorlu ama özverili bir parçası olarak öne çıkıyor. Susamların işlenme sürecinde kadınların önemli bir rol oynadığı belirtilirken, bu süreçte kadınların da kazanç elde ettiği vurgulanıyor.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 20 kişinin istihdam edildiği bir proje başarıyla yürütülüyor.