Şitaki Mantarı nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir?

Şikati mantarı faydaları yüzyıllardır bilinen, antik tıpta Uzak Doğu başta olmak üzere sıkça kullanılan bir mantar türüdür. Şitaki mantarının faydaları nelerdir? Zararları nelerdir. İşte detaylar…

Şikati mantarı uzak doğu ülkelerinde imparatorların yiyeceği olarak kabul edilir ve uzun yaşamanın sırrına sahip olduğu düşünülür. Doğal olarak shii ağacının devrik kütükleri arasında yetişen mantarın kendine has kokusu ve ayırt edici bir lezzeti vardır. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilebilir. Koyu kahverengi renkte bronzdurlar ve şapkaları genellikle 5 ve 10 santimetre arasında büyür. Şitaki mantarının % 83’ü Japonya, ABD, Kanada, Singapur ve Çin’de yetiştirilmektedir.

 

FAYDALARI

-Şitaki mantar içerdiği lentinan maddesinden dolayı enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Yüksek lif içeriğinden dolayı sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı önler.

-Kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

-Bakteri, virüs, mantar ve zararlı parazitlere karşı vücudu enfeksiyonlardan korur.

-Tümörlü hücrelerin yok edilmesini sağlayan hücrelerin oluşumuna yardımcı olan mantar, kanser hücresi oluşumunu önler.

-Antimikrobiyal özellik taşır.

-Kan basıncını düzenleyerek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

-D vitamini açısından zengin olan shiitake mantarı kemikleri güçlendirir.

-Kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

-Kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir.

-Viral kaynaklı olan AIDS gibi hastalıkların tedavisini destekleyici rol oynar.

-Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.

-AHCC denilen özel bir bileşene sahip olan Shiitake mantarı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve serbest radikallerin vücut içinde oluşturabileceği hasarı önler.

-Cildinize de iyi gelir.

-İştahı baskılar ve kilo vermeye yardımcı olur.

-Obeziteyle savaşmanıza yardımcı olur.

 

ZARARLARI

-Kronik hastalığa ve alerjik bünyeye sahip olanlar bu mantarı doktor kontrolü altında tüketmelidir.

-Düzenli olarak ilaç kullananlar, özellikle kan pıhtılaştırıcı ilaç kullananların, mutlaka sağlık kontrolünden geçtikten sonra tüketmesi gerekir.

-Şitaki mantarı çiğ olarak tüketildiğinde yeterince temizlenmezse kaşıntıya neden olabilir.

-Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların olası alerjik duruma maruz kalmamaları için kullanmamaları ya da doktor kontrolünde kullanmaları gerekir.

-Böbrek ve karaciğer hastalarının Shiitake mantarı tüketimi sınırlandırılabilir.

-Mantarlar, parçalandığında ürik asite dönüşebilen, pürin adı verilen bir kimyasal bileşen içerirler. Pürin bakımından zengin bir diyet vücuttaki ürik asit miktarını arttırarak, gut hastalığına neden olabilir.

 

İlgili Haberler

Kanseri önlüyor, iltihapla savaşıyor. Acı suyu her derde deva...

Sorbakalım Haberleri