Soğuk algınlığına birebir! Bu çayı içen hastalığı unutacak

Mevsim değişikliğiyle birlikte, kış boyunca sıcak içeceklerimize daha çok yöneliriz. Hem güne başlarken canlanmak, hem gün içinde keyifli mola vermek hem de uykuya rahatça dalabilmek için sıkça başvurduğumuz çaylar, hastalıklara karşı da şifa kaynağı olabilir.

Soğuk algınlığından korunma yöntemleri arasında, bitkisel ürünler içinde en etkili korumayı sağlayanın ekinezya olduğu bilinmektedir. Ekinezya, içerdiği glukoproteinler sayesinde bağışıklık sistemini koruyan unsurların üretimini arttırır, dolayısıyla hastalık riskini azaltır. Bu nedenle, hasta olmadan önce ekinezya kullanımı oldukça önemlidir. Ancak, ekinezyanın etkisinin başlaması için tüketiminden yaklaşık 2-3 hafta önce başlanması gerekmektedir. Soğuk algınlığı başladığında değil, başlamadan önce kullanılması tavsiye edilir. Ancak, ekinezya kullanımının 2 ayı aşmaması önemlidir.

Papatyaya alerjisi olan kişilerin ekinezya kullanması önerilmezken, ekinezyanın greyfurt suyu veya meyvesi ile tüketilmesi de çeşitli etkileşimlere neden olabileceğinden, greyfurt suyu ile birlikte içilmesi tavsiye edilmez.

Soğuk algınlığının belirtileri arasında yer alan öksürük, yüksek ateş ve kırgınlık gibi şikayetler için ilk düşünülen çözüm genellikle ıhlamur çayıdır. Ihlamur, içerdiği müsilaj sayesinde boğazın tahrişini önler ve içerdiği flavonoidler sayesinde tahriş olmuş boğazın iyileşmesine yardımcı olur.

Soğuk algınlığından korunmak için antioksidan vitaminler bakımından zengin besinler tüketmek de önemlidir. Özellikle yeşil çayın tüketiminin soğuk algınlığı riskini azalttığı bilimsel araştırmalar tarafından desteklenmektedir.

C vitamini, vücuttan zararlı maddelerin atılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. Bu vitamin, yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Özellikle kuşburnu meyvesinin soğuk algınlığına karşı koruyucu ve iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir.

Günde 10-12 bardak su içmek, özellikle ateş, ishal gibi durumlarda sıvı kaybını dengelemek için önemlidir. Sebze ve meyve suları, bitkisel çaylar ve çorbalar da sıvı ihtiyacını karşılamak için önemlidir.

SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUNMAK İÇİN KULLANILABİLECEK ÇAYLAR VE TARİFLERİ

  • Ekinezyalı kuşburnu ve tarçın çayı: 80 derece kaynar suya ekinezya, tarçın ve kuşburnu ekleyerek demleyin. Demlenmiş çayı 10 adet fındıkla birlikte tüketebilirsiniz.
  • C Vitamin deposu çay: Zencefil, portakal, kuzu kulağı, limon, nane ve semizotunu katı meyve sıkacağından geçirerek içebilirsiniz. Ancak, içerdiği C vitamini uçucu olduğundan hızlıca tüketilmesi önerilir.
  • Boğazı şifalandıran çay: Ayva kabukları, limon, elma kabuğu ve ıhlamuru kaynar suya ekleyerek demleyebilirsiniz.
  • Öksürüğe iyi gelen çay: Zencefil, limon ve tane karabiberi kaynar suya ekleyerek demleyebilirsiniz.
  • Kış kompostosu: 6 su bardağı suya 7-8 adet kuru kayısı, 10 adet kuşburnu ve 1 çay bardağı kuru üzüm ekleyerek haşlayın. Daha sonra altını kapatıp içine ıhlamur, 1 adet çubuk tarçın ve 3 adet karanfil ekleyerek kapağını kapatıp dinlendirin. Soğuyan kompostoyu servis ederken içindeki ıhlamuru çıkarabilirsiniz.

Şifalı Bitkiler Haberleri