Spor Federasyonları ve Paralimpik

Uğur Becerikli yazdı…

2024 Paris Olimpik ve Paralimpik Oyunlarına yaklaştığımız bu süreçte Temmuz 2023 sonunda düzenlenmiş olan Türkiye Millî Paralimpik Komitesi’nin Çalıştayı’nda konuşma yapan Bedensel Engelli Yüzme Millî Takım Antrenörü Dr. Duran Arslan sözlerine, engelli bireylerin sporlarında yaptığı katkılar ile ilk akla gelen isimlerden olan Türkiye Millî Paralimpik Komitesi (TMPK) ve Türkiye Engelliler Spor ve Yardım Eğitim Vakfı (TESYEV) kurucusu Yavuz Kocaömer başkanımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri ve spor camiamıza başsağlığı dilerim, mekânı cennet olsun dedi.

Aktaracağım bu geri bildirimler, ülkemizi para yüzme branşı başta olmak üzere tüm paralimpik branşlarda daha ileriye götürebilmek adına bir antrenör olarak kişisel önerilerimi içermektedir. Dr. Duran Arslan’ın değinmiş olduğu bu 5 önemli kategorinin tüm federasyonlar tarafından dikkate alınması gerekmektedir.

1: Klasifikasyon Ölçümleri İlgili Sorunlar:

*Ülkemiz genelinde en başta sayısal olarak yeterli düzeyde klasifikasyon ölçümü yapacak uzman bulunmamaktadır. Bunun yanında mevcut ölçüm yapan klasifiker’lerin hatalı-yanlış ölçümlerinden dolayı birçok sporcunun sportif yaşamlarının yanlış yönetilmesine ve maalesef spor hayatlarının bitmesine sebep olunmaktadır. Çünkü her S grubu arasındaki değişimlerde mesafeler ve disiplinler değişmektedir. Sporcunun S grubunun net olarak bilinebilmesi, nitelikli antrenman programlanabilmesi için çok önemlidir. En başta verilecek doğru kararlar, sonrasındaki başarıyı beraberinde getirecektir. Örneğin geçtiğimiz yıllarda sporcumuz Emine Avcu’nun bir Türkiye şampiyonasında hiçbir gerekçe yokken yarışma esnasında ulusal ölçümü yeniden yapılmış, derecesi S4’ten S5 çıkartılmıştır. Yoğun itirazlarımıza rağmen uluslararası ölçümü yapılmamıştır. Olimpiyat kotaları dolduktan ve sporcu bildirimleri yapıldıktan sonra Emine Avcu yurt dışında ölçüme götürülmüş ve S4 olarak ölçülmüştür. Bu hatalı kararlardan dolayı sporcu 1 Olimpiyat, 2 dünya ve 1 Avrupa Şampiyonası kaçırmıştır.

Yine Umut Ünlü ’nün önce S5 ölçülmesi itiraz neticesinde S4’e düşürülmesi sonrasında uluslararası ölçümde S3 olduğunun anlaşılması ile bu sporcunun dünya ve olimpiyat madalyası için güçlü bir aday olması da bu ayrı bir örnektir.

Şevval Beren Mutlu’nun Türkiye’de S5 ölçülmesi sonrasında uluslararası ölçümlerde S8 çıkması gibi birçok hata sporcunun spor hayatı olumsuz etkilenmektedir.

*Klasifikasyon ölçümüne dair ilgili Spor Federasyonlarını ve Paralimpik Komitenin konuyla ilgili Doktor, Fizyoterapist ve Antrenörleri bu alana çekebilmesi adına doğru yönlendirmeleri yapmaları ve ekonomik destek verilmesiyle klasifikerlerin yetişmesine öncülük etmelidirler,

*Klasifikasyon ölçümü ile ilgili Türkiye’de bugüne kadar ölçümlü uluslararası bir yarışmanın yapılmamıştır. Ülkemizde mutlaka uluslararası ölçümlerin yapılacağı yarışlar için başvuruda bulunulmalı, etkinliklere ev sahipliği yapılmalıdır.

*Sporcuların klasifikasyon ölçümleri ile ilgili uluslararası paralimpik komiteye müracaat edilmesine rağmen (IPC) az kontenjan vermektedir. Konuyla ilgili olarak ilgili federasyonların ve paralimpik komitenin uluslararası lobi faaliyetleri artıracak önemli imzalar atması gerekmektedir. Bizler ne kadar sporcu adayı bulsak bile uluslararası ölçümü yapılmayan hiçbir sporcuyu yarışlara sokamıyoruz bu da verilen emeğin uluslararası düzeyde heba olmasına neden oluyor. Düşünün, Avrupa’da/Dünya’da derece yapacak sporcular yetiştireceksiniz ancak kontenjan olmadığı için sporcuların uluslararası ölçümü yapılamayacak, buna tüm paydaşlar destek vermelidir…

Yazarlar Haberleri