SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı %24,73, memur emeklilerinin zammı ise %19,31 olarak belirlenmişti. Ancak, emekli kök maaşı 8.018 TL'nin altında kalan kişiler zamma rağmen sıfır zam almıştı. Yeni düzenlemeyle, bu düşük maaşlı emeklilere Hazine desteği sağlayarak ek zam yapılacak.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ 2024 İÇİN NETLEŞTİ
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, son dakika açıklamasında bulundu. Güler, "Önceden yayımlanan bazı bilgilerin yanıltıcı olduğunu belirtmek isterim. Kamuoyuna açıklanan etki analizi metin haline getirilmedi" dedi ve ekledi:
"Vergi kanunlarında adaletin sağlanması, doğrudan vergilerin artırılması ve kayıt dışılıkla mücadele gibi konularda düzenlemeler yapıyoruz. Cezaların caydırıcılığını artıracağız, KDV devri azaltılacak ve ithalatı azaltmaya yönelik adımlar atacağız."
EYT İLE EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLARA DESTEK SONA ERDİ
Sigorta kolları prim oranı %2,25’e çıkarılacak. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlardan yaşlılık aylığı bağlananların işverenlere sağlanan 5 puanlık destek priminin ödenmesi uygulaması sona erecek.
Serbest bölgelerde faaliyet gösteren işletmelere sunulan kazanç istisnası, yalnızca ihracat gelirleriyle sınırlanacak.
IBAN CEZALARI ARTIRIYOR
Yeni düzenlemede, vergi güvenliği artırılacak ve yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilecek. Serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin hasılatı tespit edilecek. Yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk tespit edilirse izahnameye dahil edilecek.
Kayıt dışılığı azaltmak için cezalar artırılacak. Başkasına ait POS cihazı kullananlara ve ödemeleri başkasının hesabına yapılan havalelere yönelik cezalar da yükselecek. Vergi uzlaşmalarında değişiklik yapılacak. Vergi aslının uzlaşma kapsamı dışında tutulması ve yalnızca cezalar için uzlaşma yapılabilmesi öngörülüyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BELLİ OLDU
En düşük emekli maaşı Temmuz 2024 itibarıyla 12.500 TL olarak belirlendi. Bu düzenlemeyle dul ve yetim maaşları sırasıyla 6.250 TL ve 3.125 TL olacak.
BÜTÇEYE ETKİSİ HESAPLANDI
En düşük emekli maaşı 12.000 TL olarak belirlenirse, 3,2 milyon kişi bu düzenlemeden yararlanacak. 12.500 TL olması durumunda ise 3,7 milyon kişi faydalanacak. 12.000 TL maaş artışı, aylık bütçeye 3 milyar TL, Ocak 2025’e kadar ise toplamda 17 milyar TL etki yapacak.
12.500 TL maaş artışı ise aylık bütçeye 5,5 milyar TL, 6 aylık bütçeye ise 33 milyar TL maliyet getirecek. Yıllık maliyetin 60-64 milyar TL arasında olması bekleniyor.
ZAMLI MAAŞ VE EK ZAM ÖDEME TARİHLERİ
Memur emeklileri ayın 1’inden itibaren maaş aldıkları için zammın hemen yansıtılmadığını, farkların daha sonra ödeneceğini belirtildi. SSK emeklileri yarın, Bağ-Kur emeklileri ise 25’inden sonra maaşlarını alacak. Ek zam ödeme tarihlerinin SGK tarafından yayımlanacak takvime göre belirlenmesi bekleniyor.