EYT düzenlemesi pazartesi günü Meclis''e geliyor ancak düzenleme kapsamına staj ve çıraklık sigortası dahil edilmedi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj girişi olanlar emeklilik hakkı elde edemeyecek. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, tepkilere rağmen staj sigortasının bütçeye yük getireceğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de stajın bir eğitim faaliyeti olduğunu bu sebeple ortada bir mağduriyet olmadığını aktarmıştı.
Günlerdir hükümet kanadından gelen üst üste olumsuz haberlerle karamsarlığa kapılan EYT''lilere ise müjde SGK uzmanlarından geldi. Ankara''daki kulis bağlantıları ile tanınan SGK Müşaviri Onur Önal, EYT''lilere şubat ayında emekli olacaklarına dair söz verdi. Önal, geçtiğimiz günlerde katıldığı canlı yayında soruları yanıtlarken, çıkacak torba yasa ve staj ve çıraklık mağdurları için de detaylı açıklamalarda bulundu.
"EMEKLİ OLMALARI İÇİN STATÜ DEĞİŞTİRİLMELİ"
"Bu kişiler sigorta kartlarını aldığında normal sigortalarının başladığını zannediyorlar ama yıllar geçince tekink mevzuatta eksiklik olduğu için esasen o başlangıçlarının uzun vadeli sigorta kolu olmadığını dolayısıyla da emeklilik hizmetinde hesaplanmayacağını öğreniyorlar. Şimdi bu mağduriyet diyor ki "Biz gittik zorunlu staj yaptık, fabrikada ya da iş yerinde biz de orada çalışanlar gibi akşama kadar çalıştık ve herhangi bir ücret de almadık. Bizim de staj sürelerimiz başlangıç olarak kabul edilmeli. Bunu 3803 sayılı staj ve çıraklık kanunun 203. maddesini kısa vadeli sigorta kolu yapılır ibaresini uzun vadeli sigorta kolu olarak değerlendirin ve uzun vadeli sigorta kolu olarak hizmet ve emeklilik hesabından değerlendirin diyorlar. "
STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI EMEKLİ OLACAK MI?
Sorun çözülebilir mi? Tabii ki çözülebilir. Şimdi sayın bakan da bunu açıklamıştı SGK bununla ilgili bir teknik çalışma yapmıştı ancak ben aktarayım 8 Eylül 1999 döneminde staj ve çıraklık kayıtları olan 1 milyon 780 bin kişi var. Bunlardan eğer staj ve çıraklık başlangıç sayılır ise şu anda EYT ile birlikte 240 bin 326 kişi bunlardan emekli olacak seviyede. Diğerleri de 5-6 yıl içerisinde kademeli olarak bu sistemin içerisine girecek. Mesela bazıları, özellikle kadınlar lisede staj yapmışlar ama eğitim devam etmemiş ve çalışma hayatına da girmemişler. Bunlar zaten emekli olmayacak. Ya da 2000 sonrası çalışma hayatına başlayanlar. Bu yasa kabul edilirse 240 bin 326 kişi emekli olacak. Ben kaynaklarımdan da bunu doğrulattım, seçim öncesinde bu insanlara emeklilik kapısının açılacağını net şekilde söyleyebilirim. Şubat ayında Meclis''e gelecek torba yasa ile sigorta statülerinde değişikliğe gidilecek ve EYT kapsamına dahil edilecekler.
"BÜTÇEYE YÜK OLUR LAFI YANLIŞ"
Bu mağduriyete mensup olan kişiler de genellikle dar gelirli, meslek lisesine çocuğunu gönderen, en azından bir mesleği olsun isteyen aileler. Bunlar da bu mağduriyeti şu anda kendi maaşıyla, beden gücüyle hala devam edip çoluğunu çocuğunu geçindirmek zorunda olan insanlar. Bunların mağduriyetine "yük" demek çok yanlış bir bakış açısıdır. EYT''de de böyle çok farklı algılar yaptılar. Şunu özellikle belirtmek isterim. EYT''nin 1 yıl içindeki maliyeti 120 milyar TL olacak. Peki bu insanlar, bu maaşları aldıklarında bu insanlar bu paraları yurt dışında tatile harcmayacaklar. Yine bu ülkenin ekonomisinde dolaşıma sokacaklar. Evine 1 kilo et alamıyorsa, et alacak. Çocuğuna 50 TL harçlık veriyorsa 100 TL verecek. Nihayetinde bu ülkenin içinde harcanacak ve devlet bundan vergisini de alacak zaten. Esnafı da kazanacak, vatandaşı da kazanacak. Verilecek 120 milyar TL''nin 40 milyar TL''sini devlet yine vergi olarak alacak zaten.
Staj ve çıraklık mağdurlarına söz verdi! Statü değişecek ve emekli olacaklar!
Hükümet yetkililerinin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarından sonra umutsuzluğa kapılan staj ve çıraklık mağdurlarına müjdeli haber geldi. Uzman isim staj ve çıraklık sigortasının EYT kapsamına dahil edileceğine söz verdi ve tarih paylaştı.