EYT'de staj ve çıraklık mağdurlarının son durumu belli oldu! Staj mağdurları bu yolla emekli olacak

EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Düzenlemeden yararlanmak isteyenler detayları araştırıyor. Peki EYT'de staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı? Net açıklama geldi. İşte bütün ayrıntılar...

EYT düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''nda kabul edildi. Kahramanmaraş''ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle düzenlemenin Meclis Genel Kurulu''ndaki görüşmelerine geçilemedi. EYT düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu''na önümüzdeki günlerde gelmesi beklenirken düzenlemeden yararlanmak isteyenler "EYT''de staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı?" sorusunun cevabını araştırıyor. Peki, EYT''de staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı? İşte merak edilenler... 

EYT''DE PRİM GÜNLERİ VE EYT''Yİ ORTAYA ÇIKARAN SÜREÇ

8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre SSK''lılar 5 bin prim günü ve 20 yıl (kadınlar için) - 25 yıl (erkekler için) sigortalılık süresiyle emekli olabiliyorlardı. Bağ-Kur''lular ise 9 bin prim günü (erkekler için ) - 7 bin 500 prim günü (kdınlar için) olma hakkını elde ediyordu. Ancak 8 Eylül 1999 sonrası getirilen son düzenlmeyle Bağ-Kur''lu ve SSK''lı çalışanlar için bu şartlara ilaveten kadınlarda 58 yaşını, erkeklerde de 60 yaşını doldurma şartı getirildi. Bu şartın gelmesiyle de mevcut durumda sigortalı olanlar EYT''li olmuş oldu. Şimdi bu yaşi şartı kalkıyor. Bakan Vedat Bilgin''in üzerini net bir şekilde çizerek verdiği bilgiye göre ise prim gün sayıları değişmiyor.

Şimdiye kadar bu detaylar üzerinden normal emeklilik hesaplamları yapılıyordu. ancak gözden kaçan bir detay daha var. o da 8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan kısmi emeklilik hakkı... EYT''yle kısmi emeklilik yolunun da açılması bekleniyor. Peki, neydi bu kısmi emeklilik? İşte kısmi emeklilikle ilgili detaylar... 

EYT''YLE KISMİ EMEKLİLİK FIRSATI

8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre 3600 prim günü, 15 yıl sigortalılık süresi ve kadınlarda 50, erkekelrde 55 yaşını dolduran SSK''lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu.

Yine yaş şartları ve sigortalılık yılları aynı olmakla beraber 5 bin 400 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur''ular''da kısmi emeklilikten yararlanabiliyordu. EYT ile eski düzenlemede elde edilen ancak 8 eylül 1999 sonrası ortadan kalkan tüm hakların geri gelmesi gündeme gelince kısmi emeklilik hakkı da gündeme geldi. EYT ile bu hak tanınırsa 15 yıl sigortalılık erkeklerde 55 kadınlarda 50 yaş şartı ile EYT''den yararlanabilecek SSK''lılar 36000, Bağ-Kur''lular ise 5400 günle kısmş emekli olabilecekler.

BU YÖNTEMLE EMEKLİ OLACAKLAR

Meclis''e gelen ve Plan ve Bütçe Komisyonu''nda onaylanan düzenlemede staj mağdurlarının yer almadığını hatırlatan Onur Önal, "Bunu zaten bekliyorduk. Staj mağdurları bu yolla emekli olmayacak, Staj ve çıraklık sigortasının EYT kapsamına dahil edilmesi torba yasa ile mümkün olacak. EYT''lilere sesleniyorum, rahat olun ve telaş yapmayın." dedi. 

MALİ MÜŞAVİR ARAS KARA "ÇÖZÜM ÇOK KOLAY"

Onur Önal dışında staj ve çıraklık mağdurları için çözümün çok kolay olduğundan bahseden bir diğer isim ise Mali Müşavir Aras Kara oldu. Kara, Staj mağdurları için çözümün çok kolay ve net olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: 

Şimdi gelelim, staj mağdurları konusuna. Staj konusu meslek lisesi mezunlarından avukat ve doktorlara kadar milyonlarca çalışanın en büyük sorunu. Sorun ne? Staj süresinin emeklilik süresine sayılmaması. Neden? Çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor; iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Bu nedenle de staj sigortası deniyor. Çalışılan sürenin emeklilikte sayılabilmesi için uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası için prim ödenmesi gerekiyor.

İlgili Haberler

Bu bankalarda hesabı olanlar dikkat! Listede adınız varsa paranız çöpe gidecek
AKP'li yetkili açıkladı! EYT'liler daha düşük maaş mı alacak?
SGK duyurdu! Ne kadar emekli maaşı alırım diyen EYT'lilere kesin cevap

Ekonomi Haberleri