Su çekilince ortaya çıktı! Ucunu gören meraktan çatladı

Sivas’ta baraj sularının çekilmesi sonrasında ortaya çıkan köy, herkesi büyüledi.

Sivas'ın Hafik ilçesinde, 2008 yılında su tutmaya başlayan Pusat Özen Barajı'nın altında kalan Pusat köyü, suların çekilmesiyle yeniden ortaya çıktı.

Hafik'e bağlı Pusat ve Özen köyleri arasında inşa edilen baraj, suyun yükselmesiyle Pusat köyünü tamamen su altında bırakmıştı.

Köylüler, baraj nedeniyle evlerini terk etmiş ve köy, yeni bir yamaca taşınmıştı. Baraj altında kalan köyün camisinin minaresi, uzun yıllar boyunca su yüzeyinde kalan tek yapı olarak dikkat çekmiş, köylüler su seviyesini bu minareden takip etmişti.

SU SEVİYESİ İYİCE DÜŞTÜ

2022 yılında Sivas’ın su ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı'ndaki suyun tükenmesiyle, Pusat Özen Barajı'ndan şehre su taşınmaya başlandı. Ancak baraj suyu, hem kent merkezi için kullanılması hem de çiftçilerin yoğun tarımsal faaliyetleri nedeniyle hızla azaldı. Yağışların da beklenenden düşük seviyede kalması barajdaki su seviyesini iyice düşürdü.

KÖY, YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Suların çekilmesiyle birlikte, yıllar önce terk edilen eski Pusat köyü yeniden ortaya çıktı. Harabe haline gelen köyde, cami ve bazı yapılar hala sağlam dururken, köyün kalıntıları gezilebilir hale geldi.

Gündem Haberleri