Artvin'deki Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Türkiye'nin gövde yüksekliğiyle en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda baraj suyunun bir kısmı tahliye edildi. Yusufeli ilçesinde bulunan Takkale köyü suyun tahliye edilmesi ile birlikte tekrardan gün yüzüne çıktı.
Suyun yaklaşık 30 metre çekilmesiyle birlikte, evler, okullar, yollar ve Orta Çağ'da yapıldığı tahmin edilen Tekkale Köyü Kalesi gözükmeye başladı. Eski yerleşim alanlarını görmek için köye ziyaretler oldu.
Yusufeli Barajı, temeli 26 Şubat 2013'te atılan ve 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5. en yüksek barajı olarak bilinmektedir. Baraj inşası sürecinde, Yusufeli halkı sular altında kalan köylerinden yeni yerleşim yerlerine taşınmıştır. 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile birlikte Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bırakmıştır. Yusufeli Barajı'nda kurulu güç 558 megavat olup, yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaattir.
Barajda türbinlerin faaliyete geçmesiyle enerji üretimi için ıslak testler devam ederken, feyezan tedbiri kapsamında suyun bir kısmı tahliye edilmiştir. Bu süreçte Tekkale köyünde bulunan evler, okullar, yollar ve Tekkale Köyü Kalesi, su seviyesinin düşmesiyle birlikte gün yüzüne çıkmıştır. Köye gelenler, su altında kalan eski yaşam alanlarını görmek ve hatıralarını tazelemek için duygusal anlar yaşamışlardır.
Ziyaretçilerden Mithat Demirkıran, köyünde doğup büyüdüğünü ve anılarının sular altında kaldığını ifade ederek, su seviyesinin düşmesiyle köyün yeniden ortaya çıktığını belirtmiştir. Nazire Demirkıran ise eşi ve ailesinin köydeki pek çok anısının olduğunu ve sular altında kalan köyün tekrar görünür hale gelmesinin duygusal bir anı olduğunu dile getirmiştir. Güriner Durur da, suların çekilmesiyle köyünü, evlerini ve mahallesini yeniden görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir.