Suriyelileri 'seyreltme' projesi! Emirhan Yalçın'ın ölmesi mi gerekiyordu?

Geçen yıl 10 Ağustos’ta Emirhan Yalçın’ın (18) 2 Suriyeli tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından yabancıların mekânsal yoğunlaşmasını önlemek için ‘seyreltme’ projesi başlatıldı. Proje kapsamında, İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda 4 bin 514 Suriyeli, Altındağ’dan başka yerleşim yerlerine nakledildi.

Geçen yıl 10 Ağustos akşamı Altındağ ilçesine bağlı Battalgazi Mahallesi'nde bir parkta meydana gelen olayda, arkadaş olan Emirhan Yalçın ve Ali Yasin Dülger, aydınlatma direğine tekme atan Suriyeli Yahya Al Abdo (20) ve A.M.A. (16) ile tartıştı. İddiaya göre kamu malına neden zarar veriyorsunuz tartışması kavgaya dönüştü ve Suriyeli Yahya Al Abdo, Emirhan Yalçın ve Ali Yasin Dülger’i bıçaklayıp kaçtı. Hastaneye kaldırılan Emirhan Yalçın, doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti. Gözaltına alınan Suriyeli Yahya Al Abdo ve A.M.A. ise sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

“KASTEN ÖLDÜRME” SUÇUNDAN TUTUKLANDI

Yahya Al Abdo hakkında 'kasten öldürme', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'tehdit' ve 'hakaret’ suçlarından ömür boyu ve 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılırken, yaşı küçük olan A.M.A.'nin dosyası ise ayrıldı.

HALK AYAKLANDI

Olay sonrası bölgede toplanan kalabalık, Suriyelilerin ev ve iş yerlerine hasar verdi. Kalabalık, Suriyelilerin araçlarını ateşe verirken, olaylar, sonraki günlerde de devam etti. Polis, ilçede geniş güvenlik önlemleri aldı. Polisin çalışmaları ile gerginlik sonlandırıldı.

“SEYRELTME ÇALIŞMASI”: ALTINDAĞ'DAN 4 BİN 514 SURİYELİ AYRILDI

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Altındağ'daki olayların ardından yabancıların mekansal yoğunlaşma-kümeleşmelerinin önüne geçmek amacıyla 'seyreltme' çalışması başlattı. Proje kapsamında, ilçedeki Suriyeli ailelerle bire bir görüşmeler yapılarak, başka yerleşim yerlerine nakilleri sağlandı. Olayların ardından bu kapsamda şimdiye kadar 4 bin 514 Suriyeli ilçeden ayrıldı. Ayrıca yine Suriyelilerin kullandığı 309 metruk bina yıkıldı, 177 iş yeri kapatıldı. Yer değişikliğinin, mahalle düzeyinde, belirlenen oranlar üzerinde yabancı yerleşim tespit edilmesi halinde gerekli teşvikler sağlanarak gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirildiği belirtildi.

10 BİNDEN FAZLA YABANCI BULUNAN İLLER GÖZLEM ALTINDA

Göç İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede, Altındağ'da pilot olarak uygulanan projenin tüm illerde yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtilerek, "Başta 10 binden fazla yabancının bulunduğu illerde sosyal tansiyonun ve güncel gelişmelerin hızla takip edilebileceği mekanizmalar kurulmakta, mahalle düzeyinde belirlenen oranların üzerinde yabancı yerleşiminin tespit edilmesi halinde çeşitli araçlarla gerekli teşvikler sağlanarak rızaya dayalı yer değişikliklerinin gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Pilot çalışma Altındağ ilçesinde başlatılmış olup, edinilen saha tecrübesi ve alınan başarılı sonuçlar gözetilerek uygulamanın tüm illerde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir" denildi.

GÖÇ BULUŞMASI TOPLANTISI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Ankara’da medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiği 'Göç Buluşması Toplantısı'nda, Türkiye'de geçici koruma statüsünde 3 milyon 700 bin Suriyeli bulunduğunu söylemişti. Soylu, "Bazı bölgelerde yüzde 25'in üzerinde Suriyeli nüfusu var. Bu ölçeğe göre bir daha buraya ikamet almama sınırı koyduk. Kapattık orayı. Sadece Suriyeli değil hiçbir yabancı almıyoruz" demişti. 

(DHA)

 

Yaşam Haberleri