Soylu reddetse de veriler gerçeği ortaya koydu: Demografik dönüşüm riski artıyor

Türkiye'ye doğru yaşanan düzensiz göç hareketleri sonrası 'demografik dönüşüm' riski gündeme geldi. Yaptığı açıklama ile böyle bir risk olmadığını iddia eden Soylu, “Burası bir çadır devleti değil” dese de Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan son veriler durumun vahametini ortaya koydu. Suriye sınırında yer alan illerde Türk nüfusu ile Suriyeli sığınmacı sayıları neredeyse eşitlenmiş durumda.

Farklı coğrafyalardan Türkiye''ye yapılan göç hareketleri ve sınırlarımızda yaşanan kaçak geçişler, demografik dönüşüm riskini gündeme getirdi. Kilis, Hatay. Mersin gibi kimi illerde yaşayan Türk nüfus ile Suriyeli sığınmacı sayısı eşitlenirken, Afganistan ve Pakistan''dan gelen göçlerle durumun başka bir boyut kazanmasından endişe ediliyor.

Cumhuriyet''ten Sefa Uyar''ın haberine göre, 145 bin Türk vatandaşının yaşadığı Kilis’te, 107 bin Suriyeli var. Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa’da da tablo aynı. Buna diğer ülkelerden gelenler de eklenince durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor. Muhalefet, kontrolsüz göçmen akınının demografik dönüşüme neden olacağını savunurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Burası bir çadır devleti değil” sözleri ile eleştirilere karşı çıktı. Ancak bakanlığının resmi verileri durumun ciddiyetini ortaya koydu.

SURİYELİ SIĞINMACI SAYISI 4 MİLYONA YAKLAŞTI

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’deki geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin illere göre dağılımları ve kaçak göçmenleri içeren verilerini güncelledi. Buna göre, 5 Mayıs itibarıyla Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı 3 milyon 762 bin 889’a ulaştı. İstanbul, 542 bin Suriyeli ile en çok Suriyelinin yaşadığı il konumunda. Ancak veriler, ildeki Türk vatandaşlarına oranla incelendiğinde sınır illerdeki tehlike ortaya çıkıyor. Buna göre, 145 bin Türk vatandaşının yaşadığı Kilis’te, 107 bin Suriyeli bulunuyor. Başka bir ifadeyle, Suriyelilerin Kilis’teki Türk vatandaşlarına oranı yüzde 73.5. Bu oran Hatay’da yüzde 25, Gaziantep’te yüzde 21 ve Şanlıurfa’da ise yüzde 20. Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mardin’de de durum benzer. Bu verilere, kaçaklar ve diğer uyruklular ise dahil değil. Onlar da eklendiğinde oranlar yükseliyor. 

4 ÜLKEDEN 50 BİN KAÇAK GÖÇMEN

Geçici barınma merkezlerinde yaşayan Suriyelilerin oranı da 2016’dan itibaren düzenli olarak düştü. Başkanlığın 2016’daki verilerine göre geçici barınma merkezlerinde 258 bin Suriyeli yaşıyordu. 5 Mayıs itibarıyla bu sayı 50 bin olarak kayıtlara geçti. Başka bir ifadeyle, 3.7 milyon Suriyeli, geçici merkezleri dışında yaşamaya başladı. Başkanlık, Türkiye’deki kaçak göçmenlere ilişkin de verileri güncelledi. 1 Ocak-5 Mayıs arasında 69 bini aşkın kaçak göçmen yakalandı. Bunların 33 binini Afganistan, 11 binini Suriye uyruklular oluşturdu. Üç bin Pakistan, üç bin de Filistin uyruklu yakalandı. 

İlgili Haberler

Türkiye-Pakistan arasında 7 anlaşma...
Ünlü rapçiden sığınmacı krizi şarkısı: Politik söylemleri mest etti
2023'te kaç Suriyeli oy kullanacak? Resmi ağızdan açıklama...

Ekonomi Haberleri