Susuzluk alarmı! Su seviyesinde korkunç düşüş! Barajlardaki doluluk oranı

İstanbul'da yağışsız geçen yaz mevsimi ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle barajlardaki su seviyesi korkutucu seviyelere ulaştı.

İstanbul'a su sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı yüzde 37,64'e düştü. Trakya'dan İstanbul'a su sağlanan Kırklareli'nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarındaki doluluk oranı, son yılların en düşük seviyesine indi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, hem yağışların azaldığına hem de İstanbul’da su tüketiminin arttığına dikkat çekti.

“102 GÜNLÜK SU KALDI”

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Son 10 yıllık trende baktığımız zaman, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) rakamlarına göre arıtma tesislerinden çıkan suya baktığımızda günlük 2,5 milyon su tüketilirken bugün günlük 3,9 milyon metreküp su tüketimi var. Bugünkü doluluk oranları ile İstanbul'un günlük su tüketimini baz aldığımız zaman, 102 günlük bir suyu kaldı demektir” diye belirtti.

“İSTANBUL’U BESLEYEN BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ”

Prof. Dr. Tecer, yaz aylarının aşırı sıcak ve yağışsız geçmesiyle İstanbul'u besleyen barajlarda ciddi şekilde düşüş yaşandığını söyledi ve ekledi: "Baktığımız zaman İstanbul'u besleyen barajlarda doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Yüzde 37,64'lere kadar indi. Pabuçdere ve Kazandere'de bu rakamlar biraz daha az. Birinde 5 küsur, diğerinde yüzde 20'nin altına düştü. Sadece barajlardaki seviyesinin düşmesi değil, burada dikkatinizi çekecek 2 tane nokta var. Bir tanesi yağışlarda da azalma var. Son 10 yıllık yağışlara baktığımız zaman 2024 yılında metrekareye 450 kilograma kadar bir düşüş var. Bu normalde 10 yıl önce metrekareye 860 kilogram civarındaydı."

İSTANBUL'UN BARAJLARI VE DOLULUK ORANLARI

İSKİ internet sitesindeki verilere göre, İstanbul'un suyunun sağlandığı barajlardaki doluluk oranı yüzde 37,64 olarak ölçüldü. Barajlardaki doluluk oranları şöyle:

Ömerli: 29,63

Darlık: 42,5

Elmalı: 56,04

Terkos: 54,03

Alibey: 8,46

Büyükçekmece: 40,24

Sazlıdere: 47,49

Istrancalar: 18,01

Kazandere: 5,31

Pabuçdere: 19,21

Gündem Haberleri