Süt sağım hijyen eğitimi Seydikemer’den başladı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım Daire Başkanlığı, işbirliğiyle başlatılan ‘Sağım Hijyeni ve Mastitisten Korunma Uygulamalı Eğitim Projesi’nin tanıtım toplantısı, Seydikemer’de yapıldı.

Muğla’da hayvancılık ekonomisini geliştirmek, kaliteli ve sağlıklı süt üretimini artırmak amacıyla başlatılan proje, 13 ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Hayvancılık işletmelerinde verilecek uygulamalı eğitimlerden 300 kadın üretici faydalanacak. Aynı proje çerçevesinde kadın üreticilere hijyenik ve kaliteli üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla, alet ekipman dezenfektanı, meme daldırma kabı ve solüsyon desteği verilecek.

Proje toplantısında yetiştiriciler ve sektör adına konuşan Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, yaklaşık 2 bin 500 ailenin geçimini hayvancılıktan sağladığı Seydikemer’de günlük ortalama 15 ton süt üretimi yapıldığını belirtti. Üretilen sütün yüzde 99’unun soğuk zincire verildiğini belirten Tokmak, süt üretiminin Seydikemer’e önemli bir katma değer oluşturduğunu söyledi.

Her yıl ortalama 1.5 milyon çiftçiye eğitim verildiğini kaydeden Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Ali Gül, özellikle kadın üreticilerin bu eğitimlere katılımını çok önemsediklerini söyledi. Gül, konuşmasında “Hayvancılığa yaklaşık 180 kalemde destek veriyoruz. Bunlardan biri de süt ve süt ürünleri üzerinedir. Muğla’daki üreticilerimiz bugün sadece 85 milyon insanı değil, ortalama 5 milyon turisti de doyuruyorsunuz. Türkiye’de ortalama 20 milyon ton süt üretimi var, bunun ciddi bir oranı Muğla’dan karşılanıyor. Bunun da önemli bir bölümü Seydikemer’de üretiliyor” diye konuştu.

Sağlık Haberleri