Miras paylaşımlarında bazı çocuklar daha fazla pay alırken bazıları hiç pay alamayabiliyor ve bu durum miras anlaşmazlıklarına neden oluyor. Miras sahibi kardeşlerin çoğunun 'saklı pay' kavramından haberi olmaması da dikkat çekiyor. Saklı pay, miras kanununda belirtilen özel bir hak ve korumadır.
Miras paylaşımlarında her çocuğun eşit hakkı olduğu bilinse de bazı özel durumlarda bir çocuk diğer kardeşlerinden daha büyük oranda mirasa konabilir ve bu durum yasalara uygun olabilir.
BİR ÇOCUK MİRASTAN ÇIKARILABİLİR Mİ?
Bir evlat, yasal olarak mirastan feragat etmesi veya evlatlık reddi gibi yasal nedenlerle mirastan çıkarılabilir. Ancak ana ve babaların sinirli anlarında yaptıkları beyanlar yasal olarak geçerli değildir.
Yasal prosedürlerin izlenmesi şartıyla ebeveynler istedikleri kişiye daha fazla mal bırakabilir. Miras kanunlarında genellikle "hayırlı evlat" tabiri yer almaz.
MİRASTAN MAHRUM EDİLMEK MÜMKÜN
Türk Medeni Kanunu 510. maddesine göre, mirasçının ağır suç işlemesi veya aile sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda mirastan çıkarılabilir. Bu durumda miras payları diğer kardeşler arasında bölüşülür ve evlat doğrudan veya dolaylı olarak miras bırakanın ölümüne neden olursa yasal olarak mirastan düşürülür ve miras hakkı diğer kardeşlere geçer.
BİR ÇOCUĞUNU HAYIRLI EVLAT İLAN EDEBİLİR
Miras sahibi, mal varlığının paylaşımında çocukları arasında farklı oranlar belirlemek istiyorsa, bu isteğini resmi bir vasiyetname ile belgelemeli ve mal varlığının yarısını saklı pay olarak ayırarak diğer yarısını kendi isteğine göre dağıtılabilmesi mümkündür.
MAHKEME KARARIYLA İPTAL EDİLEBİLİR
Saklı pay, miras bırakanın ölümünden sonra dahi vasiyetname ile başkasına devredilemeyen bir pay olup, diğer kardeşlerin saklı pay haklarını ihlal etmeyecek şekilde miras paylaşımı yapılır.