Kentsel dönüşüm, maliyetlerden dolayı ev sahiplerini zor durumda bırakıyor. Mali yükler nedeniyle evini dönüştürmeye cesaret edemeyen vatandaşlar, ödeme zorlukları yaşayabiliyor.
Vatandaşlar evini dönüştürmeyi arzulasa bile borçları nedeniyle süreç uzayabiliyor ve bazen haciz gibi ciddi durumlarla karşı karşıya kalabiliyorlar.
Vatandaşların, evlerini yenilemek istemelerine rağmen maddi durumlarının elverişsiz olması, kamu desteklerini aramalarına neden oluyor. Devlet destekli finansman sayesinde, ev sahipleri kamu kurumlarıyla ortak bir tapuya sahip olacaklar. Bununla birlikte milyonlarca kişi ortak tapu süreci nasıl işleyecek? sorusu üzerine araştırmalar yapıyor.
ÖMÜR BOYU OTURMA HAKKI
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, dar gelirli ve yoksul vatandaşların katıldığı projelerde, borç yerine gayrimenkul ortaklığı modelini geliştirdi. Bu sayede vatandaşlar borçlanmak yerine gayrimenkullerine ortak olabilecek.
Yani kamu kentsel dönüşüm için bir bedel ödeyerek konutunuzu yaptıracak ve sizin konutunuza ortak olmuş olacak. Kamu sizden ödenen bu bedeli istemeyecek ve ömür boyu bu konutta oturma hakkı verecek. Ancak ilerleyen süreçte vatandaş devlete olan borcu kendisi ödemek isterse; devlet ortaklıktan çıkacak ve konutun tamamı hak sahibine teslim edilecek.
Vatandaşın hayatta olduğu sürece konutta oturabilme imkanı bulunacak. Vefat etmesi durumunda, mirasçılara aynı hakkı tanıyacaklar. Mirasçılar, konutta ömür boyu kalabilecekler. Ancak, eğer mirasçılar konutu satmayı tercih ederlerse, bu durumda evin güncel değerinin bir kısmını kamuya ödeyip evi satabilecek.
KİMLER DEVLET İLE ORTAKLIĞIYLA EV YAPTIRABİLİR?
Devletle yapılan ev ortaklığı için belirli kriterler bulunacak. Özellikle yoksul vatandaşlar için yeni bir model geliştiriliyor. Bu modelde ilk koşul, vatandaşların iki veya daha fazla eve sahip olmaması olacak. Gelir durumu gibi ev halkının ölçütlerini içeren şartlar, uygulamayla birlikte hayata geçirilecek.