Tapuda yeni dönem: Müdahale geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kabine Toplantısı sonrası konut projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nebati, ayrıca konutta fiyat ve rayiç bedel farkına müdahale edileceğinin sinyalini verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,  konutta fiyat ve rayiç bedel farkına yönelik açıklamalarda bulundu.
Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gayrimenkul alım satıma yönelik rayiç bedeli hakkında bilgi verdi

Konut fiyatlarıyla rayiç bedelleri arasındaki farka yönelik bir çalışma başlattıklarını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kabine Toplantısı sonrası, "Bu bir kangren, bu kangrenin de üstesinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var" diye konuştu.

Nebati, ''Yeni Evim Projesi''nde fırsatçılara karşı her türlü tedbiri aldıklarını ifade ederek, "Fiyatlama kontrollerini yaptık, radarımız var, bizim risk analiz merkezimiz tüm verilere sahip, yanlış yapana gereğini yaparız. Vergi Denetim Kurulu gerekli çalışmaları yapar" diye konuştu.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da konuya ilişkin milliyet.com.tr''ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Belediye rayiç değerleri ile tapuda gösterilen değerler arasında ülkemizde bir fark var. Bu özellikle bazı bölgelerde hatta arsa ve arazi türündeki taşınmazlarda biraz daha fazla. Tabi bu kısım kanuni bazı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor. Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır.
2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı. Ama taktir komisyonu her 4 yılda 1 toplandığı için ara dönemlerde yeniden değerleme oranının yarısı oranında yapılan zam bu farkın açılmasına neden oluyor.

‘1 MİLYONLUK DAİRE İÇİN 40 BİN TL TAHSİL EDİLİYOR’
Lakin bu noktada özellikle tapuda satış bedelleri üzerinde yüzde 4 olarak alınan yüksek tapu harcının da önemli bir neden olduğunu belirtmek gerekir. Bugün 1 milyon liraya satılan bir daire için 40 bin TL yani yüzde 4 tapu harcı devlet tarafından tahsil ediliyor.
2023 yılında sadece tapu harcı nedeniyle 54 milyar 762 milyon TL’lik bir bütçe oluşturuldu ki harç gelirlerinin önemli bir kısmı tapu harcından geliyor.

Bu çerçevede genel bir beyan affı önemli bir ihtiyaçtır. Gerek orta gelirliler için müteahhitlerin tam kredi çektirememesi gerekse taşınmazların satış bedellerinin gerçekten gösteriminin önünde bir beyan affı ihtiyaç olarak gözüküyor.

"SİSTEM DIŞI BIRAKILSIN" 
Regülasyonlar sadece gayrimenkullerin tapu harcı kısmı ile değil bedelin tahsil edilme yöntemleri, yetkisiz aracıların ortadan kaldırılması ve mal sahibi olmayanların verdikleri ilanların sistem dışında bırakılması gibi birçok düzenlemenin farklı kurumlar çerçevesinde yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.

YABANCIYA KONUT SATIŞI DEVLETİN HARÇ GELİRİNİ ARTTIRIYOR
Bu konuda öncelikle emlak vergisi kanunda yapılacak düzenlemelerle gayrimenkulün değer haritalarının ülkemizde oluşturulması ve bu değer haritalarına esas taşınmaz asgari satış bedellerinin belirlenmesi bu problemlerin önüne geçmeyi kolaylaştırabilir.

Aynı zamanda emlak işletmelerine verilecek yetkilerle bu bedellere ilişkin kontroller de sağlanabilir. Bununla beraber tapu sicili kanununda yapılacak düzenlemelerde beyan edilecek asgari düzenlemeler tekrar gözden geçirilebilir. Buna bağlı yabancılara satışta yapılan düzenlemelerin devletin harç gelirlerini artırdığı aşikardır.Ama bu sürecin tapu harcındaki indirim ve beyan affı ile beraber çıkarılmasının daha doğru olacağını değerlendiriyoruz."

İlgili Haberler

Deprem bölgesindeki okullarda devam zorunluluğu kalktı
Askeri helikopterlerle köylere erzak sevkiyatı yapılmaya devam ediyor
Enkaz altında kalan kızı için Hatay'a giden baba kalp krizi geçirdi

Gündem Haberleri