Türkiye'de miras hukuku, miras bırakanın iradesine karşın belirli yasal düzenlemeler nedeniyle, ebeveynlerin bir çocuğunu ayrı tutarak miras bırakmasını sınırlayabilir ve bu durum tapu üzerindeki hakların kaybedilmesine neden olabilir.
Miras hukuku, anne ve babanın ölen çocuklarını eşit şekilde koruyarak miras paylaşımında haksızlığa uğrayan tarafsanız, aradan kaç yıl geçerse geçsin haklarınızı talep edebileceğiniz bir yapıya sahiptir.
Türkiye gibi ataerkil aile geleneğinin hâkim olduğu ülkelerde, anne ve babalar yaşlandıkça bir evlatlarını seçerek onunla birlikte yaşamaya başlayabilir ve bakımlarını üstlenen çocuklarına kendilerini borçlu hissederek ölmeden önce mallarının tamamını veya bir kısmını bu çocuklarının üzerine geçirebilir. Böylece miras davalarında zaman aşımı uygulanmaması da önemli bir avantajdır.
Ebeveynlerin çocukları arasında yapılacak mal bölüşümünde kayırmacılık sıkça miras davalarına yol açabilir. Bu tür miras kavgaları adliyelerde sık görülen davalar arasındadır. Ancak birçok kişi haklarını bilmediği için dava açmaktan kaçınır. Yeni düzenlemeler ise kardeşler arasında eşit paylaşımı teşvik etmekte ve mahkemeler bu davalarda zaman aşımını dikkate almamaktadır.
Türk Medeni Kanunu, mal mülk sahibi anne babalara sahip olduklarını istedikleri gibi kullanma ve başkalarına devretme hakkı tanırken, ebeveynlerin vefatı sonrasında bu özel haklar ortadan kalkarak mal bölüşümünde eşitlik esası geçerli olmaktadır.
Anne ve babalar, yaşlandıkça kendilerini bakacak umuduyla en yakın gördükleri çocuklarıyla anlaşarak evlerini veya yazlıklarını bedelsiz olarak hibe edebilir. Bu durum diğer kardeşlerin itirazı olmadığı sürece yıllarca devam edebilir.
Birçok evlat, Miras Kanunu'na göre tapu devirlerinde haklarının bulunduğunu bilmediği için anne ve babalarının ölümünden önce yapılan tapu devirlerine itiraz etmemekte ve haksızlıklara uğramaktadır.
EĞER MÜLK SATIRILIR VE PARAYA ÇEVRİLİRSE DURUM DEĞİŞİR
Türk Medeni Kanunu'na göre anne ve babaların istedikleri evlatlarına mal mülkün tapusunu devretme hakkı vardır, ancak ölümleri ile bu durum değişir ve dava açarak kardeşinizin üzerindeki mallardan hakkınızı alabilirsiniz, bu süreçte geçen zaman önemli değildir.
Malları üzerine alan kardeş, anne ve babasının mallarını ölümleriyle birlikte satarak paraya çevirirse, bu paralar mahkeme tarafından miras olarak kabul edilmez ve bölüştürülmez. Ayrıca, mirasın eşit dağılmadığı durumlarda her kardeşin ayrı ayrı dava açması gerekmez. Bir kardeşin açtığı dava diğer kardeşlerin de haklarını geri almasına olanak tanır.