Tarhana otu nedir? Tarhana otu nerede yetişir, faydaları nelerdir?

Oldukça güçlü ve belirgin bir kokusu olan tarhana otu yemek içerisinde sıklıkla tercih edilen oldukça lezzetli bir ot çeşididir. Yağ olarak da elde edilebilen bu ot, tıp içerisinde de sıklıkla tedavi amaçlı tercih edilmektedir.

Alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılan tarhana otu, çörtük otu adıyla da anılır. Şifa kaynağı olarak tercih edilen bu ot, yağ olarak da kullanılabilir. Hoş bir görüntüye sahip olmasının yanı sıra keskin kokusuyla da ön plana çıkar. Tarhana otu aynı zamanda Türkiye'de en sık kullanılan bitkiler arasında yer alır.

Tarhana otu; 30 santimetreye kadar uzanan, keskin kokulu, yeşil renkli bir bitki olarak bilinir. Bitkinin üzerinde sarı renkli küçük çiçekler bulunur. Tarhana otu, maydanozgiller familyasına aittir ve ılıman havalarda yetişir. Yabani bitkiler arasında yer alan bu ot, insan sağlığına faydaları nedeniyle sıklıkla tercih edilir.

TARHANA OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Tarhana otunun bilinen en önemli faydalarından biri, böbrek taşına iyi gelmesidir. Bu nedenle alternatif tıp alanında böbrek taşı ve idrar enfeksiyonu için tercih edilir. Ayrıca midedeki sindirim sorunlarının da önüne geçilmesine yardımcı olur. Tarhana otunun bilinen diğer faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
  • Midede meydana gelen gazların giderilmesini sağlar.
  • Bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına sahip olan kişilerin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Balgam söktürücü etkileri bulunur.
  • Kasların rahatlamasına yardımcı olur. Bu nedenle yorgunluğu giderici özelliklere sahiptir.
  • Kış mevsiminde bağışıklığı güçlendirmek amacıyla çorbası yapılarak tüketilmesi önerilir.
  • Stres giderici etkileri bulunur.

Şifalı Bitkiler Haberleri