Enginar hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Türkiye'nin enginar ihtiyacının yüzde 42'sini karşılayan kent Aydın’da bu yeşil sebzeye olan talep arttı.
RESTORANLARDA FİYATI 400 TL
Enginar tarladan toptan olarak 20 TL'den satılırken tabağa ulaşana kadar lokantalarda ve restoranlarda fiyatı 400 TL'ye kadar çıkabiliyor.
AYDINLILARIN YEŞİL ALTINI
Aydın'da 'yeşil altın' olarak anılan enginar çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünlerden biri konumunda. Kentte yaklaşık 6 bin 500 dönüm arazide ekilen enginarlarla toplamda 8 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.
HASAT SEZONU AĞUSTOS AYI
Enginar hasat sezonu ağustos sonu ve eylül ortasında dikilen 'sakız enginarı' ile kasım ve aralık aylarında dikilen 'Bayrampaşa enginarı' ile devam ediyor.
Enginar hasadıyla birlikte, üreticiler sabahın erken saatlerinde tarlalara inerek enginarları hasat ediyor ve aracılara teslim ediyor. Ancak, tarladan çıkan enginarın fiyatı aracılarla birlikte artıyor.
PAZARDA FİYATI 50 LİRA
Tarlada adet başına 20 TL'den satılan enginar, pazarda 40-50 TL'ye kadar yükseliyor. Lokanta ve restoranlarda ise müşteriye ulaşan enginarın fiyatı 400 TL'ye kadar çıkabiliyor.
İYİ TARIM SERTİFİKALI
Aydın'ın genç girişimcilerinden ve enginar üreticisi Özge Yüksel, "Bu yıl sezona biraz erken başladık. Havaların geçen seneye göre daha ılık geçmesi nedeniyle bu durum gerçekleşti. Enginarlarımız 'iyi tarım' sertifikalı ve içerisinde herhangi bir hormon bulunmuyor. Fiyatlar biraz pahalı olsa da, enginar artık lüks bir ürün haline geldi. Lokantalarda bir tanesi 400 TL'ye kadar satılabiliyor" şeklinde konuştu.